Luistert je kind niet naar je? Probeer de fluistertechniek

Opvoeden Lisa van den Akker 14 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Ken je het eeuwige gevecht om de aandacht van je kinderen te krijgen? Misschien betrap je jezelf erop dat je steeds harder gaat praten in de hoop dat ze eindelijk luisteren, tot je uiteindelijk misschien zelfs staat te schreeuwen. Herkenbaar? Dan is het wellicht hoog tijd om kennis te maken met de “fluistertechniek”.

De zogenaamde fluistertechniek gaat viraal nadat Samantha Day, een specialist in kindergedrag en kinderslaapcoach, een video hierover plaatste op TikTok.

De fluistertechniek

In haar TikTok-video deelt Samantha haar inzichten over deze techniek. Dus, ben jij die ouder die moe is van schreeuwen zonder resultaat? Dan is dit misschien wel iets voor jou.

Day begint haar verhaal met een herkenbare situatie: “Dus we schreeuwen naar onze kinderen, en hoeveel we ook schreeuwen, wat we ook zeggen, hoe boos we ook worden, ze luisteren niet. Voor veel kinderen is dit een gedragsroutine geworden; ze zijn eraan gewend geraakt om niet te luisteren naar het geschreeuw.” Volgens Day zijn ouders als witte ruis op de achtergrond, tot het geschreeuw een bepaald niveau bereikt.

Aandacht trekken

Day onthult vervolgens de fluistertechniek als dĂ© manier om deze gedragsroutine te doorbreken en weer de aandacht van je kinderen te trekken. “Voor veel ouder-kindrelaties is de enige manier om uit deze gedragsroutine te komen, het creĂ«ren van een nieuwe routine. Iets totaal anders dan wat ze ooit hebben gezien dat ons uit die oude routine haalt en hun aandacht trekt,” legt ze uit. “Er zijn meerdere manieren om dit te doen, maar als kindergedragspecialist vertel ik je mijn favoriet: fluisteren.”

@happydaysrestednights

Does this feel familair? Here’s a great thing to try! #childbehavior #positiveparenting #toddlerbehaviors #childbehaviorhelp

♬ original sound – Samantha Day

“Ik weet het, het klinkt gek,” vervolgt ze. “Maar als je kind gewend is dat je schreeuwt en schreeuwt om iets duidelijk te maken, en plotseling, de volgende keer dat je iets van ze wil, ga je op hun niveau zitten, kijk je in hun ogen en fluister je je het. Dat zal zeker hun aandacht grijpen. Het kan heel krachtig zijn, probeer het maar eens!”, zegt Day tot slot.

Of het echt werkt kunnen we niet garanderen, maar minder schreeuwen is altijd goed. Dus waarom zou je het niet eens proberen? Misschien is de magie van het fluisteren wel dé sleutel tot een gelukkiger en vrediger huishouden.

Dit is waarom Inuit ouders niet tegen hun kinderen schreeuwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme