Had ik maar nooit… ’Stiekem mijn spiraaltje eruit laten halen’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 14 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Valentina (29). Valentina heeft spijt dat zij stiekem haar spiraaltje eruit heeft laten halen.

“Vanaf mijn negentiende ben ik al samen met Sjoerd. We leerden elkaar kennen in het tweede jaar van onze studie. Ik kan wel zeggen dat we samen echt volwassen zijn geworden. Na het afstuderen gingen we samenwonen en toen kon ons leven samen pas echt beginnen. Een jaar nadat we gingen samenwonen, nu vijf jaar terug, merkte ik, dat ik steeds vaker aan een baby dacht. Het leek mij fantastisch om een kindje van ons samen te krijgen.

Veel te vroeg

Op het moment dat ik Sjoerd daarover sprak, moest hij lachen. Hij vond het veel te vroeg om al vader te worden. Hij zei dat ik over een paar jaar maar terug moest komen, dan zou hij er vast anders instaan. Ik besloot het niet meer over mijn grote wens te hebben en ging veel werken.

Grote kinderwens

Een jaar terug, ik had inmiddels vier jaar niets meer over mijn kinderwens gezegd, besloot ik om het gesprek weer aan te gaan. Sjoerd en ik waren inmiddels al 28 jaar en ik vond dat de perfecte leeftijd om een gezin te starten. Tijdens ons gesprek wuifde Sjoerd mijn wens weer weg. Dit keer zei hij dat hij wel vader wilde worden, maar pas over een jaar of vijf. Ik voelde me niet meer serieus genomen. Moest ik nu weer jaren wachten? Wat als hij dan weer zou zeggen dat hij het niet wilde? Na maanden nadenken besloot ik zelf actie te ondernemen.

Stiekem spiraaltje eruit laten halen

Een halfjaar geleden was mijn spiraaltje aan vervanging toe. Ik vertelde Sjoerd dat ik een nieuwe had laten plaatsen, maar dat was niet het geval. Ik had alleen mijn spiraaltje eruit laten halen en geen nieuwe laten terugplaatsen. Deze actie verdient geen schoonheidsprijs, maar ik voelde me als behalve serieus genomen.

Positieve zwangerschapstest

Drie maanden nadat ik het spiraaltje eruit had laten halen, had ik een positieve zwangerschapstest. Ik was ontzettend blij en nog steeds ben ik blij. Sjoerd daarentegen was woest toen ik hem de positieve zwangerschapstest liet zien. Hoe kon dat? Ik had toch een spiraaltje? Inmiddels ben ik ruim drie maanden zwanger en heb ik al drie echo’s gehad. Met mijn zwangerschap gaat het goed, maar dat kan ik niet van mijn relatie zeggen.

Geen vertrouwen meer in mij

Sjoerd ging alleen maar mee naar de eerste vroege echo. Hij wilde namelijk bewijs hebben dat ik helemaal geen spiraaltje meer had. Op de echo was geen spiraaltje te zien. Ik vertelde hem dat het spiraaltje er waarschijnlijk uit was gevallen, maar hij geloofde dat natuurlijk niet. Ik kon niet anders dan mijn actie opbiechten. Hij was woest en vertelde dat hij mij niet meer kon vertrouwen.

Spijt dat ik mijn spiraaltje eruit heb laten halen

Ik heb spijt dat ik mijn spiraaltje eruit heb laten halen, hoe blij ik ook ben met de zwangerschap. Ik ben bang dat ik door deze actie mijn relatie heb verpest. Sjoerd twijfelt nu namelijk of hij nog wel verder met mij wil. Hij zegt dat hij mij nooit meer kan vertrouwen. Ik kan niet anders dan hem gelijk geven, maar mijn drang naar een kind krijgen was na al die jaren zo groot. Als ik door mijn actie een alleenstaande moeder wordt, dan is dat maar zo. Hoe vervelend ik het ook zou vinden, als we uit elkaar zouden gaan.”

Had ik maar nooit… ‘Zo hysterisch gedaan over mijn kinderwens’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen