De fontanel van je baby: een enge plek waar je vanaf moet blijven of valt dat wel mee?

Gezondheid Laurien Bleeker 10 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Elke nieuwe ouder krijgt te maken met de fontanel van een pasgeboren baby. Het is de zacht plek bovenop het hoofd van je baby. De plek waar nog geen schedel onder zit en waar je dus voorzichtig mee moet doen. Sommige ouders ervaren deze plek als eng en iets waar ze niet aan mogen komen, maar is dat een terechte angst?

Wij zochten het voor je uit. Lees hieronder alle ins en outs over de fontanel van je baby.

Wat is eigenlijk de functie van de fontanel?

Omdat je baby tijdens de geboorte door het geboortekanaal moet, heeft Moeder Natuur iets moois bedacht. De schedel van je baby kan zich tijdens de geboorte namelijk aanpassen aan de vorm van je geboortekanaal. De schedelplaten schuiven daarbij over elkaar heen zodat je baby geboren kan worden. Daarna schuiven de platen weer iets uit elkaar, maar de schedel blijft nog even gedeeltelijk open. Zo ontstaan twee fontanellen: een op het midden van het hoofd van je baby en een kleinere fontanel in het midden op het achterhoofd van je baby.

Ook daarna hebben de fontanellen een functie. De kleine openingen geven namelijk net genoeg ruimte aan de hersenen van je kind om flink te groeien. De schedel van je kind kan zo ook goed meegroeien.

De fontanel van je baby voelt zacht en een beetje elastisch aan. Dit komt omdat er dus geen schedel onder de huid zit op de plek van de fontanellen. Wel zit er huid en onderhuids bindweefsel en een stevig hersenvlies dat het hersenweefsel van je baby beschermt. In de loop der tijd groeien de delen van de schedel verder dicht en verdwijnen de fontanellen. De kleine fontanel op het achterhoofd is vaak al na zo’n 8 weken dichtgegroeid. De grotere bovenop het hoofd doet daar iets langer over: zo’n 6 maanden tot 1,5 jaar. Op het consultatiebureau wordt dit ook gecheckt. Zo kan op tijd ingegrepen worden als de fontanellen van je baby te vroeg of juist te laat sluiten.

Te vroeg of te laat gesloten fontanellen

Soms verwijst het consultatiebureau door naar de kinderarts. Bijvoorbeeld wanneer de fontanel al gesloten is voor de eerste verjaardag van je kind. Dit kan namelijk betekenen dat de schedel niet goed mee kan groeien. Het kan ook gebeuren dat het hoofd van je kind te snel groeit. Ook dan zal je een vervolgonderzoek krijgen.

Een bolle fontanel van je baby

Schrik niet als je opeens een bolling ziet bij de fontanel van je kind. Dit kan gebeuren wanneer je kind overstuur is en zelfs wanneer het alleen maar eet. Soms zie je de fontanel zacht op en neer gaan: dat is de hartslag van je baby. Een ingezakte fontanel zie je ook wel eens. Vaak is dat niet erg, maar heel soms is er meer aan de hand, zoals uitdroging. Bel bij twijfel altijd even de huisarts.

Extra voorzichtig doen met de fontanel van je baby

Ja, natuurlijk doe je extra voorzichtig met het hoofd van je baby. Dat doet elke ouder als vanzelfsprekend. Aaien over de fontanellen kan ook gewoon, net als haren wassen en kusjes erop geven. Pas wel op met andere kinderen, want in een fontanel duwen of er hard over wrijven is geen goed idee.

Wow! Zo vervormt de schedel van een baby tijdens de geboorte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme