Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 10 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Deze 5 moeders kregen niet op tijd een plek bij de kinderopvang

De kinderopvang zit vol. Voor veel ouders is het haast onmogelijk om een plekje te vinden op de juiste dagen bij de kinderopvang die onze eerste keus heeft. Helaas moeten we dan uitwijken naar een andere kinderopvang, die misschien wel een stuk verderop zit of een andere methode gebruikt.

Sommige ouders vinden zelfs helemaal geen plekje op de kinderopvang en zij worden dan ook gedwongen om andere opties te zoeken. Dit is natuurlijk niet altijd makkelijk.

Geen plek op kinderopvang

Famme sprak vijf moeders die niet op tijd een plek konden krijgen bij de kinderopvang. Stephanie en Wendy hebben ervoor gekozen om een oppas of gastouder te zoeken, terwijl Joyce haar kind bij haar moeder laat en Anouk een au pair inhuurt. Ilse koos ervoor om minder te werken zodat ze voor haar kind kon zorgen.

Deze moeders delen hun ervaringen en advies over het vinden van alternatieven voor kinderopvang en het maken van de juiste beslissing voor hun gezin en kind.

Oppas

Stephanie (34): “Ik kon tijdens mijn zwangerschap geen plek vinden voor mijn kind op de kinderopvang. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar ik heb uiteindelijk een geweldige oppas gevonden die met liefde voor mijn kind zorgt. Het is een enorme opluchting om te weten dat mijn kind in goede handen is terwijl ik aan het werk ben.

Hoewel het niet mijn eerste keuze was, ben ik nu dankbaar voor de flexibiliteit en persoonlijke aandacht die mijn kind van de oppas krijgt.”

Gastouder

Wendy (31): “Toen ik door had dat er echt geen plek was voor mijn kind op de kinderopvang, ging ik op zoek naar een gastouder. Deze zoektocht was niet makkelijk. Het duurde een tijdje voordat ik er een vond die aan mijn eisen voldeed, maar het is gelukt en ik ben blij met mijn keuze. Mijn kind voelt zich erg op zijn gemak bij haar en ik heb de indruk dat hij zich goed ontwikkelt.

Er is veel persoonlijke aandacht en de groep is klein. Wanneer je op zoek bent naar een gastouder, is het belangrijk om naar ervaringen te vragen van moeders bij jou in de buurt. Zo kun je met goed vertrouwen je kind achterlaten bij een gastouder.”

Familie

Joyce (33): “Mijn moeder zorgt voor mijn kind, omdat ik geen plek kon vinden in de kinderopvang. Ik vond het moeilijk om iemand te vinden die betrouwbaar was en ik ben dankbaar dat mijn moeder de zorg op zich wilde nemen. Ik zie dat mijn moeder opleeft door met de kinderen om te gaan en zelfs mijn vader verschoont luiers.

Het is fijn om te weten dat mijn kind tijd doorbrengt met iemand die ik persoonlijk ken en vertrouw. Ik realiseer me heel goed dat dit niet voor iedereen een optie is. Het kan moeilijk zijn om familieleden of vrienden te vinden die beschikbaar zijn om op te passen, vooral als ze ook hun eigen drukke leven hebben.”

Au pair

Anouk (28): “Uiteindelijk hebben wij een au pair gevonden om voor mijn kind te zorgen als alternatief voor de kinderopvang. Het vinden van een au pair kost wat regelwerk. Daarnaast is het ook een flinke investering, maar uiteindelijk was het de beste optie voor ons gezin. De au pair heeft een geweldige band opgebouwd met mijn kind. Het fijnst aan een au pair is dat je zelf veel vrijheid hebt. Je kunt makkelijk een uurtje sporten of in je eentje boodschappen doen.

Ook helpt een au pair met andere huishoudelijke taken. Aan de andere kant is het natuurlijk een enorme aanslag op je privacy. Het moet dus wel echt bij je gezin passen om iemand in huis te nemen. Bij ons gezin heeft het goed uitgepakt en het is ook een culturele ervaring. Helaas kan ze maar een jaar bij ons blijven.”

Stoppen met werken

Ilse (33): “Ik heb besloten om minder te werken zodat ik voor mijn kind kon zorgen. Voor mij was het een lastige keuze om minder te gaan werken, maar het was de enige oplossing die paste bij mijn waarden en prioriteiten. Ik wilde niet dat mijn kind de dupe zou worden van het gebrek aan beschikbare kinderopvang en ik wilde meer tijd doorbrengen met mijn kind. Stoppen met werken komt met financiële gevolgen, maar de extra tijd die ik met mijn kind kon doorbrengen was het zeker waard.

Ik heb de kans gehad om meer betrokken te zijn bij het dagelijkse leven van mijn kind en om te helpen bij zijn ontwikkeling. Ook heb ik het geluk dat mijn partner het prima vond om fulltime te blijven werken en dat we momenteel lage vaste lasten hebben. Zo wonen we bijvoorbeeld kleiner dan we zouden willen.”

Kinderopvang kiezen: zo maak je de juiste keuze voor je (nog ongeboren) kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme