Minder werken door kosten kinderopvang? ‘Elk dubbeltje omdraaien is niet fijn’

Lifestyle Wilma Groothuis 8 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Charlotte (35). Het dilemma luidde: “‘Zal ik minder gaan werken nu de kinderopvang duurder is geworden?’ Hier hadden veel Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Minder werken?

Met drie kinderen onder de vier jaar zijn het voor Charlottes gezin dure tijden. “De prijzen van gas, elektriciteit en boodschappen zijn enorm omhoog gegaan, maar ook is de kinderopvang veel duurder geworden. Wij kunnen bijna niet meer rondkomen. Hoewel ik het erg naar mijn zin heb op mijn werk, denk ik er toch over na om, tot de kinderopvang gratis wordt, minder te gaan werken of zelfs helemaal te stoppen. Zal ik minder gaan werken of zelfs stoppen met werken, waardoor we elke maand meer geld overhouden?”

Lees hier het hele dilemma.

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma van Charlotte.

Silvia – “Ik kan mij niet voorstellen dat de kinderopvang netto meer kost dan dat werken netto oplevert. Stel dat je 2/3 zelf moet betalen, dan houd je altijd nog meer over dan als je thuis zit. Op het moment dat kinderopvang gratis wordt, sta je onder aan de wachtlijst….”

Elsbeth – “Reken ook even na wat je verliest aan pensioenopbouw. Stoppen met werken kan nu voordeliger lijken, maar je in de toekomst veel geld kosten.”

Annemiek – “Of je man gaat minder werken als jij niet wil minderen. Ik denk dat je moet kijken naar het welzijn van iedereen in het gezin. Elk dubbeltje om moeten draaien, is ook niet fijn.”

Riky – “Neem in je beslissing ook even de voor en nadelen voor een kind mee. Wat weten we daar allemaal over? Niet onbelangrijk wanneer je bewust wilt leven.”

Natascha – “Je kunt als assistente in de avonduren en op zaterdag gaan werken als je man thuis is. Dan heb je geen opvang nodig, geen gezeur als ze ziek zijn en je behoudt werk en pensioen opbouw. Zodra het gratis wordt, kun je nog switchen.”

Renee – “Bij 3 kinderen onder de 4 kan een nanny aan huis voordeliger zijn. Die kan dan bijvoorbeeld ook het eten bereiden of een was doen.”

Marie-José – “1 kind op de kinderopvang lukt nog wel, bij twee kinderen moet je partner een goedbetaalde baan hebben en bij drie kinderen is werken een dure hobby.”

Silvia – “De kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk. Ik verdien zelf als alleenstaande moeder modaal en betaal netto 1/3. Naast dat ik veel plezier heb in mijn werk en trots ben dat ik nergens mijn hand voor op hoef te houden, vinden mijn kinderen het geweldig op de bso. Ik leer mijn kinderen: werken loont!”

Dilemma: ‘Ik wil mijn kind naar de kinderopvang brengen, terwijl ik zelf wat leuks ga doen, kan dat?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme