Forest School is precies wat we in Nederland nodig hebben (en dit is wat het inhoudt)

Kinderen Sterre Touw 17 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Heb je thuis een kind rondlopen dat alleen maar naar buiten wil? Of is het juist een binnenkind en zou je willen dat ie wat vaker naar buiten zou gaan? Het fenomeen Forest School wordt in Amerika steeds populairder. Maar voor de Nederlandse kinderen die gek zijn op de buitenlucht is zo’n Forest School wellicht echt een uitkomst.

De naam zegt het eigenlijk al; een Forest School is een school waar kinderen de meeste tijd buiten in het bos doorbrengen. Elke dag spelen de kinderen in regen of zonneschijn, maximaal vier uur buiten. Heerlijk toch?

Meer botbreuken

Uit cijfers van VeiligheidNL is gebleken dat kinderen steeds vaker hun botten breken tijdens het buitenspelen of de gymles. Zo zijn er de afgelopen vijftien jaar zeker 35 procent meer breuken geconstateerd bij kinderen, als gevolg van sport en spel. Dat komt omdat kinderen te weinig bewegen. Kinderen zijn vandaag de dag motorisch onhandiger, maar wat ook meespeelt: doordat ze minder bewegen en buiten spelen zijn hun spieren en waarschijnlijk ook hun botten minder sterk.

LEES OOK: 5x waarom kinderen júist in de winter buiten moeten spelen

Forest School

De Forest School zou hier een grote uitkomst voor zijn. Het speciale type onderwijs is gericht op buitenspelen en bewegen en is tot op heden alleen nog bedoeld voor kinderen tussen de drie en vijf jaar. Op een doorsnee dag verkennen ze de natuur, bouwen ze forten en klimmen ze in bomen. Er zijn wel regels opgesteld, want voor je het weet barsten er gevechten los met stokken als zwaarden. Ook is er toezicht van volwassenen die de kinderen tegelijkertijd van alles leren over wat ze tegenkomen in de natuur. Ze bekijken met een microscoop verschillende soorten boomschorsen, observeren kleine insecten en onderzoeken alles wat ze in de natuur tegenkomen.

De voordelen van buiten spelen

Naast dat ze van alles over de natuur leren is het uiteindelijke doel dat ze lekker kunnen ravotten en spelen. Vies worden is hierbij een vereiste, want dan weet je tenminste dat ze lekker zijn uitgeraasd. Er zitten een hoop voordelen aan zo’n buitenschool. Kinderen leren problemen zelf op te lossen, zijn al op vroege leeftijd in aanraking met de wetenschap en leren samenwerken met hun leeftijdsgenootjes. Ook leren ze samen te leven met andere wezens zoals dieren en hun emoties beter te beheersen. En dat zorgt weer voor kalme, stressloze en blije kinderen aan de eettafel ‘s avonds.

LEES OOK: Dit is waarom je baby buiten laten slapen goed is voor zijn gezondheid

Weg met de schermen

Zoals we allemaal weten, vertoeven kinderen tegenwoordig het liefste de hele dag achter hun Ipad. Als je als ouder eventjes moe bent is het heerlijk dat je kind eventjes zoet kan zijn met zijn schermpje. Toch resulteert te veel schermtijd in het feit dat kinderen zich slecht kunnen concentreren in de klas en op de lange termijn zelfs voor bijziendheid. Haal die Forest Schools dus maar snel naar Nederland. Resultaat: slimme, stressloze en vooral uitgeraasde kinderen.

Tot die tijd luidt het advies van het Kenniscentrum Sport om kinderen minimaal één uur per dag te laten bewegen. Daarbij moet het dan gaan om ‘matig intensieve inspanning’. Dat is alle activiteit waarbij je hartslag omhoog gaat. Plus nog drie keer per week oefeningen waar je botten sterker van worden, zoals wandelen, springen of traplopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme