Dit wil je zien: fotograaf legt prachtige momenten van het moederschap vast 

Ouderschap Valéry de Voijs 23 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Fotograaf Malin Westermann legt met deze fotoserie de meest intieme momenten uit het moederschap vast. 

Fysiek, mentaal, emotioneel, hormonaal, sociaal: het moederschap heeft een grote impact op alle aspecten van je leven. Fotograaf Malin Westermann besloot de transitie van vrouw naar moeder vast te leggen. Het resultaat mag er zijn: deze prachtige beelden laten de meest intieme kanten van het moederschap zien. 

Malin Westermann 

Op het moment dat Westermann op 25-jarige leeftijd ongepland zwanger werd, stond haar hele leven op zijn kop. De Noorse fotograaf kreeg destijds het idee om haar reis in het moederschap vast te leggen. De afgelopen twee jaar heeft zij niet alleen haar eigen rol als moeder vastgelegd, maar ook andere moeders gefotografeerd. 

Zelf noemt Westermann deze fotoserie “A season of life when limits are tested and change is a constant, all wrapped up in the joy of raising tiny humans.” 

Malin Westermann
Bron: Malin Westermann

De meest intieme momenten in het moederschap

In een interview met Mothermag laat de fotograaf weten dat ze door deze foto’s aandacht wil besteden aan allerlei aspecten van het moederschap waar niet genoeg over gepraat wordt. Het omarmen van je lichaam na de bevalling, de struggles van het haarverlies na je zwangerschap of het lekken van melk uit je borsten op de meest gênante momenten.

Ook legt Westermann uit dat haar passie voor deze fotoserie voortkomt uit haar eigen bevalling. Tijdens haar bevalling ontdekten de artsen namelijk al snel dat er bloed in de navelstreng kwam waardoor haar baby geen zuurstof kreeg. In de eerste dagen na deze traumatische ervaring vond de Noorse moeder troost in haar eigen camera: “My camera became my safe space.”

Iedere moeders zal het met deze talentvolle fotograaf eens zijn: het moederschap is een rol met onwijs veel lagen, met veel hoogte- en dieptepunten. Het is een rol die je totaal verandert.

Malin Westermann
Bron: Malin Westermann

Ben je toevalling binnenkort in Oslo en wil je de prachtige foto’s in real life zien? Dat kan in de MOM/WOW/MOM tentoonstelling waar niet alleen Westermann, maar ook andere fotografen hun projecten laten zien. Wanneer woorden te kort schieten om onze rol als moeder te beschrijven, tonen deze foto’s het prachtige verhaal dat moeders wereldwijd verbindt.

Malin Westermann
Bron: Malin Westermann
Malin Westermann
Bron: Malin Westermann

Fotograaf weigert om geboorte te fotograferen: ‘Een keizersnede is geen bevalling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen