Een snelle bevalling door frambozenbladthee: hoe zit dat precies?

Zwanger Valéry de Voijs 3 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Je zult het vast eerder gezien of gehoord hebben: zwangere vrouwen met een kop frambozenbladthee. Maar waarom zou je deze thee drinken tijdens de zwangerschap? En helpt frambozenbladthee echt om de bevalling op te wekken? Famme zoekt het voor je uit.

Frambozenbladthee, oftewel raspberry leaf tea, staat bekend om de helende werking tijdens menstruatie krampen. Daarbij zou deze thee volgens sommigen kunnen helpen bij het opwekken van de bevalling. Hoe dat precies zit, leggen wij je uit.

Frambozenbladthee

Als we TikTok mogen geloven, brengt de thee onmiddellijk de bevalling op gang. Zo is in deze video te zien hoe de bevalling van een vrouw vrijwel meteen na het drinken van frambozenbladthee begint. Door het drinken van de thee zou de bevalling volgens haar maar twintig minuten hebben geduurd.

Of de thee verantwoordelijk is voor de snelle bevalling, is nog maar de vraag. Dat deze thee al eeuwenlang gedronken wordt is een feit. De thee, die overigens smaakt naar zwarte thee, wordt traditioneel gedronken om griepklachten, koorts, en menstruatiekrampen te verhelpen. De thee zou dus ook goed zijn om de spieren van de baarmoeder te ondersteunen.

Kan de frambozenbladthee een bevalling opwekken?

Er zijn veel mensen die erg overtuigd zijn van de kracht van frambozenbladthee, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het bewijs dat frambozenbladthee écht helpt om de bevalling op te wekken zwak is. Er zijn dus geen wetenschappelijke studies die dat onomstotelijk bewijzen. Is het dan een kwestie van baat het niet dan schaadt het niet?

Ook dat is niet helemaal het geval. Voedingsdeskundige Morgan Dixon laat aan Parents weten dat: “Het is absoluut niet aan te raden is om liters thee te drinken in de hoop om een bevalling op te wekken. Vooral niet als je nog geen 37 weken zwanger bent.” Dixon legt uit dat een grote hoeveelheid frambozenbladthee in één namelijk kan zorgen voor ongewenste complicaties zoals baarmoederkrampen, misselijkheid of diarree.

Het is sowieso onaannemelijk dat één kopje thee de bevalling opwekt, zoals gesuggereerd in de TikTok-video die hierboven is genoemd. Ook volgens mensen die wél geloven in de werkzaamheid van frambozenbladthee, is het niet zo dat één kopje een magische werking heeft. Het effect zou pas merkbaar zijn als je langere tijd een aantal kopjes frambozenbladthee per dag drinkt.

Conclusie van het verhaal, voor de meeste vrouwen geldt dat 1 tot 3 kopjes frambozenbladthee per dag, aan het einde van de zwangerschap veilig is, maar ga vooral niet overdrijven. Zeker niet voordat jij 37 weken zwanger bent, overleg ook altijd eerst met je verloskundige of het in jouw situatie veilig is om de thee te drinken.

Deze soorten thee zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je gezondheid!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme