Anne (31): ‘Ik had geen kraamzorg en dat was heerlijk’

Persoonlijk Laura Saija 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Sommige kraamvrouwen hebben alleen maar warme herinneringen aan de kraamzorg, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Dat de kraamverzorgende een kraamweek volledig kan verpesten heeft ook Anne moeten ondervinden. “Ze mocht natuurlijk de dood van haar vader verwerken. Maar ja, ik was net bevallen en wilde genieten van mijn kraamweek”.

“Afgelopen maand is mijn vierde kind geboren. Mijn vierde zwangerschap was niet gepland, maar zeker wel gewenst. Ik werd vier maanden na de geboorte van mijn derde kind zwanger, de laatste twee kinderen zitten dus dicht op elkaar.

Geen behoefte aan kraamzorg

Bij de laatste drie zwangerschappen zijn de kinderen allemaal door middel van een keizersnede geboren. Gelukkig ging het herstel in alle gevallen heel goed. Het is niet zo dat ik het gevoel had dat ik na deze laatste bevalling geen professionele hulp van kraamzorg nodig had. Ik had gewoon echt geen behoefte aan een kraamverzorgende in huis.

Helaas heb ik aan mijn vorige kraamweek hele slechte herinneringen overgehouden en dat komt door de kraamzorg die we toen hadden. De kraamverzorgende was op zich een aardige vrouw die ons goed hielp, maar ze was heel emotioneel beladen. Haar vader was net overleden na een lang ziektebed en daar wilde ze het steeds over hebben.

Dood van haar vader

Bij elk dingetje haalde ze een herinnering aan haar vader op. Als ze bijvoorbeeld de lakens vouwde, vertelde ze hoe ze dat op het laatst ook bij haar vader deed toen hij op z’n sterfbed lag. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee en ik vind ook zeker dat ze de dood van haar vader mocht verwerken. Maar ja, ik was net bevallen en wilde genieten van mijn kraamweek.

De emoties in de kraamweek kunnen door je eigen hormonen hoog oplopen en op dag vier had ik de welbekende kraamtranen. Eigenlijk was ik me al sinds de eerste kraamdag aan het ergeren omdat ik steeds naar de verhalen van haar vader moest luisteren, maar ik hield me in. Op de dag van de kraamtranen kwam alles eruit en ben ik tegen haar uitgevallen.

Per direct kraamzorg stopzetten

Ik zei dat het me allemaal niets interesseerde wat is met haar vader gebeurd is en dat ik gewoon wilde genieten van mijn kraamweek. Ik heb daarna wel mijn excuses aangeboden, maar eigenlijk had ik geen zin meer in haar. Met het kraambureau heb ik toen afgesproken dat we de kraamzorg per direct stop zouden zetten.

Toen ik opnieuw zwanger was, wist ik meteen dat ik niet weer een vreemde in huis wilde tijdens mijn kraamweek. Mijn man was het hier mee eens, maar maakte zich wel zorgen om de gemiste hulp in huis. Als oplossing hebben we mijn moeder gevraagd om tijdens de kraamweek bij ons in huis te helpen.

Moeder

Vorige maand was het zover en heeft mijn moeder ons de hele week geholpen tijdens de kraamweek. Ik voelde me net als bij vorige keizersnede weer snel goed en mocht thuis herstellen. Mijn moeder nam alle huishoudelijke taken over en de zorg voor de andere kinderen. Het was heerlijk, mijn moeder wist haar eigen weg te vinden in huis. Voor mij geen vreemde in huis en voor de kinderen ook niet.

Gelukkig zaten alle trucjes nog vers in ons geheugen omdat de vorige baby nog niet zo lang geleden was. Het medische herstel verliep voorspoedig. Mijn moeder heeft geen medische achtergrond, maar zij deed de wondcontrole. Ook nam ze elke dag mijn hartslag en temperatuur op, zoals de kraamzorg dat ook deed. Met borstvoeding had ik ook al genoeg ervaring dus ook daar had ik geen kraamverzorgende voor nodig.

Vertrouwd

Ik ben heel blij met onze keuze om het zonder kraamzorg te doen. Alles pakte goed uit met mijn moeder in huis en het voelde heerlijk vertrouwd. Het verliep allemaal een stuk relaxter nu ik geen verplichte praatjes hoefde te maken met een kraamverzorgende.”

Wat kun je doen als je geen klik hebt met de kraamverzorgende?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme