Kraamzorg steeds vaker te duur: ‘Juist voor de kwetsbare groep’

Zwanger Laura Saija 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Er wordt door zwangere vrouwen steeds vaker gekozen om minder of helemaal geen gebruik te maken van kraamzorg omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Gemiste kraamzorg leidt tot een slechtere start voor zowel de moeder als het pasgeboren kind, vinden instanties.

Door mensen die niet aanvullend verzekerd zijn, moet er voor kraamzorg altijd een eigen bijdrage betaald worden van 4,70 per uur. Het minimale aantal uur kraamzorg dat kan worden afgenomen is 24 uur. Een bedrag van ruim honderd euro aan eigen bijdrage is voor zwangeren met geldproblemen te veel.

Volledige kraamzorg steeds vaker te duur

Volgens de kraamzorgorganisaties kan het leiden tot meer ongelijkheid als zwangere vrouwen vanwege geldproblemen kiezen voor minder of geen kraamzorg. Dat zeggen kraamzorgorganisaties uit Amsterdam tegen Het Parool. Kenniscentrum Ahti maakte vorig jaar al bekend dat zwangere vrouwen in Amsterdam vaker kiezen voor ‘minimale kraamzorg’. In Amsterdam koos 28 procent van de vrouwen voor het minimaal aantal uren. In de rest van Nederland lag dit percentage rond de 18 procent.

Kwetsbare groep

Dit is ook een ontwikkeling die kraamzorgorganisatie De Kraamvogel ziet. “De Kraamvogel ziet dat juist de kwetsbare groep minder uren kraamzorg afneemt terwijl in die groep de zorg zo belangrijk is. De financiële drempel is zeker in die groep een reden om minder uren af te nemen”, vertelt de organisatie aan Famme.

Waarom is kraamzorg zo belangrijk?

Kraamzorg is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Kraamverzorgenden helpen een kraamvrouw namelijk na de bevalling met alles rondom de geboorte van de baby. Daarnaast geeft de kraamverzorgende advies en tips. De kraamverzorgende heeft een aantal belangrijke taken, we zetten ze hier op een rij.

  • Assisteren van de verloskundige bij een thuisbevalling
  • Ontwikkeling van de baby bijhouden
  • Verzorging van moeder en baby
  • Controle gezondheid van moeder en baby
  • Voorlichting geven
  • Adviezen en tip over de verzorging van de baby geven en voeding
  • Kraamvisite ontvangen
  • Huishoudelijk taken uitvoeren die te maken hebben met moeder en kind

Een fijne kraamverzorgende kan de kraamweek een hele andere ervaring geven en je hoort dan ook vaak van vrouwen dat ze niet zonder hun kraamverzorgende konden in de eerste week.

Kraamverzorgster Amy vertelt: ‘De man was aan het gamen en hoefde niet bij de bevalling te zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme