Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 11 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

7 x dit is wat er met je lichaam gebeurt als je geen seks meer hebt

Een gezond seksleven wordt door veel mensen onderschat. Je hoeft natuurlijk écht niet elke dag aan de bak (zo wel, houden we je niet tegen), maar als je helemaal geen seks meer hebt, heeft dat wel degelijk invloed op je gezondheid. Dit gebeurt er met je lijf als je die avontuurtjes tussen de lakens tot een halt roept.

1. Je bent vaker ziek

Als je een lange tijd geen seks hebt, verzwakt je immuunsysteem. Op die manier geef je virussen en bacteriën vrijspel en ben je eerder vatbaar voor een verkoudheid of een griepje, als het heerst. Dit komt volgens de Amerikaanse Mayo Clinic doordat als je seks hebt, het DHEA-hormoon door je lichaam wordt aangemaakt (helemaal als je een orgasme krijgt), wat een positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Wil je dit voorkomen, dan moet je toch echt aan de bak.

2. Je hebt meer last van stress

Mensen die vaak seks hebben, hebben over het algemeen minder last van stress. Dit komt volgens een onderzoek op Psychology Today doordat de endorfinen die er tijdens een potje seks vrijkomen ervoor zorgen dat je kopzorgen even naar de achtergrond verdwijnen. Het zijn trouwens niet alleen de endorfinen die voor minder stress zorgen, maar het heeft ook alles te maken met de verschillende standjes waarin je je wurmt tijdens de seks. Je kunt seks zien als een work-out en door te sporten verlaag je je stressniveau.

3. Je verliest je seksdrive

‘Use it or lose it’ gaat wel degelijk op voor deze. Volgens de Amerikaanse sekstherapeut Holly Richmond kan je lichaam het gevoel dat bij een orgasme hoort, moeilijker ‘oproepen’ als je heel weinig of geen seks meer hebt. Jezelf een handje helpen kan een oplossing zijn.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: vaak seks houdt je brein scherp

4. De kans op een urineweginfectie wordt kleiner

Iedereen die weleens een blaasontsteking of een urineweginfectie heeft gehad, weet dat dit absoluut geen pretje is. Dat is dan ook de reden dat je altijd moet plassen na de seks. Op die manier ‘spoel’ je als het ware de bacteriën die door de seks in je plasbuis zijn gekomen, weer naar buiten. Volgens onderzoek ontstaan 80 procent van de blaasontstekingen binnen 24 uur na de seks. Dus hoe minder seks je hebt, hoe kleiner de kans op een blaasontsteking wordt. Pas wel op als je na een lange tijd (ongeveer drie weken) weer begint met seks, de kans op een blaasontsteking dan wel groter is.

5. Je komt aan

Ai, dit is misschien nog wel de minst fijne bijkomstigheid van allemaal. Maar reken maar even mee: met het gemiddelde voorspel verbrand je zo’n honderd calorieën, en met orale seks verbrand je 200 calorieën. Met seks verbrand je gemiddeld 144 calorieën per half uur, maar dat is als je je partner al het werk laat doen. Kun je nagaan hoeveel je er verbrandt als je regelmatig van standje verwisselt en ook nog eens zelf bovenop gaat zitten. Maar goed, als je dat dus allemaal niet doet, mis je zo ongeveer 1.200 calorieën per week bij een gemiddelde van drie keer seksen.

6. Je wordt luier

Na een wilde nacht met je partner, is de kans op een frisse ochtend groter. Door de hormonen die vrijkomen tijdens de seks, wordt je motivatie om te sporten groter en slaap je beter. Dat laatste zorgt er weer voor dat je een stuk fitter opstaat. Hoe minder seks je hebt, hoe minder actief je dus wordt.

7. Je wordt vergeetachtiger

Seks stimuleert de hippocampus, een gedeelte van de hersens dat helpt bij het langetermijngeheugen. Als gevolg van seks worden er in de hippocampus nieuwe neuronen (cellen die zenuwimpulsen doorgeven) aangemaakt. Als je een tijd geen seks meer hebt, krijgt je brein deze boost niet meer en zul je langer moeten graven in je geheugen als je oude herinneringen wilt ophalen.

Zo vaak moet je seksen met je partner om langer te leven (volgens de wetenschap)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The List

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme