Jonne (35): ‘Ik heb geen zin om steeds op kraambezoek te moeten’

Persoonlijk Laura Saija 28 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Jonne is al weer een tijdje uit de poepluiers. Helaas moet ze wel één of twee keer per maand op kraambezoek, omdat haar vrienden en familie vergeleken haar ‘laat’ zijn met kinderen krijgen.

“We hoeven ons eindelijk geen zorgen te maken over tantrums, poepluiers of kinderwagens”, vertelt ze.

Kraambezoek

“Arjan en ik kregen tien jaar geleden onze dochter Juul. Twee jaar later kregen we een zoon Noah. Destijds waren we de enige in onze vriendenkring die aan kinderen waren begonnen. We waren relatief jong, maar we waren er klaar voor.

Nu beginnen de meesten in onze vriendenkring en ook in de familie aan kinderen. Ik vind dat persoonlijk heel laat, midden in de dertig pas aan kinderen beginnen. Zelf ben ik heel blij dat onze kinderen al wat ‘ouder’ zijn.

Jonge ouders

We zijn lekker die babyfase voorbij en zijn nu fitte, jonge ouders. We kunnen van alles ondernemen met onze kinderen en dat is ook echt leuk. We hoeven ons geen zorgen te maken over tantrums, poepluiers of kinderwagens.

Nu zit het grote deel van onze vrienden juist wel in deze situatie. Er worden continu baby’s geboren en dat betekent ook dat wij telkens moeten komen opdraven om deze baby’s te bekijken. We moeten elke maand wel een keer op kraambezoek, soms wel twee keer.

De laatste

Het ergste vind ik dat ik er ook op tijd bij moet zijn. Anders worden mensen geïrriteerd omdat je nog niet geweest bent. Laatst hadden mijn neef en zijn vriendin een baby gekregen. Ik liet ze bewust even dan de kraamtijd genieten.

Na anderhalve maand ben ik op kraamvisite gekomen met mijn gezin. Later kreeg ik te horen dat ik de laatste was die langskwam, terwijl mijn neef altijd veel bij mij over de vloer kwam toen de kinderen klein waren.

Verplichting

Eerlijk gezegd heb ik gewoon helemaal geen zin om steeds op kraamvisite te gaan en de verhalen over de kraamweek aan te horen. Ik ben juist blij dat wij deze fase ontgroeid zijn en ik vind het ook geen interessant gespreksonderwerp.

Het is jammer dat kraambezoek een verplicht nummertje is geworden en dat er moeilijk gedaan wordt als je een keer niet komt of je na een aantal maanden meldt. Ik besteed mijn weekenden liever op een andere manier.”

Lieke (32) was in tranen door haar kraambezoek: ‘Ze negeerden mijn regel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme