Wat is een gender reveal eigenlijk en waar komt het vandaan?

Gender reveal en babyshower Wilma Groothuis 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Het begrip gender reveal is ondertussen allang niet meer onbekend in Nederland. Maar waar is het eigenlijk ontstaan en wat houdt het precies in? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Een gender reveal kun je namelijk zo groot of klein houden als je zelf wilt.

Geslacht onthullen

Een gender reveal is een bekend fenomeen in de zwangerschapswereld. Het houdt in dat je het geslacht van je toekomstige baby onthult. Meestal doe je dit aan vrienden en familie, maar sommigen doen het ook alleen voor het gezin. Je kan het feest(je) dus zo groot maken als je zelf wilt. Een paar bekende varianten zijn een gender reveal video en een gender reveal party.

Uiteraard is een gender reveal alleen van toepassing voor de ouders die het geslacht van tevoren willen weten en dit ook met anderen willen delen. Soms weten de aanstaande ouders het geslacht ook nog niet, dus is het voor hen ook een verrassing, maar soms weten ze het al wel en is het vooral voor hun dierbaren een verrassing.

Waar komt het vandaan?

Maar waar komt dit begrip eigenlijk vandaan? Zoals ondertussen veel gebruiken in Nederland, komt ook de gender reveal uit Amerika. Daar is het al jaren een begrip en wordt het feest vaak groots gevierd. In Nederland zijn er een hoop mensen die het een leuke overname vinden, maar er zijn er ook een hoop die er niks van moeten hebben en het maar overdreven vinden.

Als jullie besluiten dat jullie een gender reveal willen houden, maar op dat moment ook zelf verrast willen worden, is dat geen probleem. Bij de 20 weken echo kun je dit aangeven en dan kan de echoscopist het geslacht bijvoorbeeld op een briefje schrijven. Dit kan jij aan een vriend(in), familielid of organisatie geven die jullie hiermee vertrouwen.

Gender reveal party

De meest bekende variant is de gender reveal party. Je nodigt al je vrienden en familie uit voor dit belangrijke moment en op den duur onthullen jij en je partner tijdens deze dag samen het geslacht. De feestdecoratie is meestal in de kleuren roze en blauw en soms is er ook een dresscode, bijvoorbeeld de kleuren roze en blauw.

Het geslacht bekendmaken kan op allerlei manieren, zowel groot als klein, wat bij jullie past. Zo kun je door middel van eten het geslacht bekend maken, bijvoorbeeld aan de hand van blauwe of roze cupcakes of een taart met een blauwe of roze vulling. Andere manieren zijn blauwe of roze confetti, een piñata met roze of blauwe snoepjes of roze of blauwe ballonnen.

Een gender reveal party zonder visite: 7 ideeën om het toch speciaal te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme