Als je kind onverzadigbaar is: alles wat je moet weten over genetische obesitas

Gezondheid Rachelle Abbas 23 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Nederland telt zo’n twaalfduizend kinderen met obesitas, ernstig obesitas. Het lijstje met gevolgen van deze ziekte is best lang: hart- en vaatziekten, beroertes, suikerziekte, gewichsklachten, galsteen, slaapapneu, vruchtbaarheidsproblemen, noem maar op. Maar soms is er niks aan te doen. Eén van de vijf kinderen wordt geboren met genetische obesitas, ook wel Leptine Receptor Deficiëntie genoemd.

Kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor obesitas worden vaak geboren met een normaal gewicht, maar komen sneller aan dan andere kinderen.

Oorzaak

Bij deze afwijking ontbreekt het stofje dat normaal gesproken vrijkomt als je vol zit. Dit stofje komt in een soort van emmertje en je hersenen krijg een seintje dat je op moet houden met eten als dit emmertje vol is. Bij kinderen met genetische obesitas is er dus geen sprake van dit emmertje. Bovendien is de verbranding bij kinderen met genetische obesitas vaak ook veel lager dan bij andere kinderen.

Gevolgen

Door deze afwijking voelen kinderen nooit echt verzadiging. Je brein denkt dat je lichaam uitgehongerd is, terwijl je misschien wel meer dan voldoende vetreserve hebt. Het gevolg van deze afwijking is dat je eetlust verhoogt, waardoor je veel last hebt van honger. Ook is de zin om te bewegen minder en wordt je stofwisseling op een laag pitje gezet.

Kinderen met (genetische) obesitas kunnen suikerziekte ontwikkelen of een te hoog cholesterol. Op latere leeftijd hebben ze een grotere kans op verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Bij deze afwijking is er ook sprake van sociale en emotionele gevolgen, denk aan problemen met het zelfvertrouwen of gepest worden.

Behandeling

Op dit moment is er (nog) geen medicatie beschikbaar voor kinderen. Er zijn wel medicijnen in ontwikkeling, maar die worden niet niet op de markt gebracht. Er zijn voor oudere mensen wel medicatie beschikbaar, die medicijnen zijn bedoeld om ontlasting kwijt te raken van vetten uit de voeding, maar deze medicijnen worden bij kinderen niet gebruikt (er is namelijk te weinig onderzoek gedaan om deze medicijnen voor kinderen voor te schrijven). Een dieet en opletten wat er gegeten wordt is wat er nu kan worden gedaan. Een maagverkleining zou ook een oplossing kunnen zijn, mensen met deze afwijking krijgen namelijk geen signaal van hun hersenen dat ze vol zitten, terwijl ze fysiek wél vol kunnen zitten. Een kleinere maag kan dan een oplossing zijn. Bij kinderen in Europa wordt een maagverkleining (of het aanleggen van een maagband) niet gedaan, dat is mogelijk vanaf 18 jaar.

Voor meer informatie over (genetische) obesitas bij kinderen, kun je terecht bij Centrum Gezond Gewicht. In het Rotterdamse Centrum Gezond Gewicht werken kinderartsen, internisten en chirurgen uit drie ziekenhuizen met elkaar samen rondom de zorg aan kinderen (en volwassenen) met obesitas.

Meer over gezondheid:

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme