Vrouwen met dit kenmerk krijgen volgens onderzoek vaker een jongetje

Zwanger worden Lizette van Loenen 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Er bestaan ontelbaar veel mythes over het voorspellen van het geslacht van ongeboren baby’s. Negen van de tien keer is het gebaseerd op niks. Maar Canadese onderzoekers beweren nu dat de beste manier om het geslacht van een ongeboren baby te voorspellen is, door de bloeddruk van de moeder te meten.

Stress leidt tot jongetjes

Voor het onderzoek – gepubliceerd in het American Journal of Hypertension– werd de bloeddruk van 1.411 Chinese vrouwen onderzocht. De vrouwen die een hogere bloeddruk hadden voordat zij zwanger raakten, kregen aanzienlijk vaker een jongen. De vrouwen waarbij een lage bloeddruk werd geconstateerd zetten vaker een meisje op de wereld. Het roept de vraag op of vrouwen, onder stress om een jongetje te krijgen, het geslacht van hun kind zo (onbedoeld) beïnvloeden.

Liever een jongen

Het bloed van de vrouwen werd onderzocht voordat ze zwanger raakten, en daarna. Voor het onderzoek werd ook genoteerd hoe veel de vrouwen rookten, en wat hun cholesterolgehalte was. De vrouwen die een meisje kregen hadden een gemiddelde bloeddruk van 103.3mmHg voordat ze zwanger raakten, en bij de vrouwen die een jongetje op de wereld zetten lag dit ruim 2,6 procent hoger. De reden dat dit onderzoek werd uitgevoerd is, omdat er in veel werelddelen, waaronder Azië, nog steeds veel ongeboren meisjes geaborteerd worden omdat ouders (of beter gezegd de overheid of maatschappij) liever een jongetje geboren zien worden.

Onderzoekers zeggen dat vrouwen met een gezonde bloeddruk (dus niet extreem hoog of laag) 50 procent kans hebben op een jongen of een meisje.

Sommigen beweren dat voeding ook kan helpen om het geslacht van de baby te bepalen. Eerder schreven we al over dit babydieet.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme