7 geweldige stedentrips waar je niet zo snel aan zou denken

Eropuit Els van Asseldonk 15 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Een heerlijk zonnetje en een zachte temperatuur. Het is nog niet officieel, maar het voelt wel al alsof het lente is. Als je naar buiten kijkt wordt je weer blij en krijg je onmiddellijk zin om erop uit te trekken. Tijd om een paar dagen weg te gaan en wat cultuur op te snuiven.

De bekende steden als Parijs, Rome, Berlijn of New York ken je nu wel. Soms wil je gewoon iets anders. Zeven stedentrips:

1. Marseille – Frankrijk

Sinds dat de stad in 2013 werd uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa is Marseille booming. Je vind er talloze architectonische hoogstandjes, straatkunstenaars en exposities. En met de prachtige Basiliek Notre Dame de la Garde kom je ook cultureel gezien niets te kort. Ben je op zoek naar iets lekkers? Pizzeria Chez Etienne heeft de beste pizza’s van de stad!

2. Leipzig – Duitsland

Een stuk rustiger dan Berlijn, maar zeker net zo leuk. Ook heeft Leipzig een indrukwekkende geschiedenis door de Koude Oorlog en de Sovjet-Unie. Vergeet tijdens een bezoek niet de dierentuin Zoo Leipzig. Die, is het zeker een bezoekje waard! Hou je van een biertje? Gose is dé bierspecialist van Leipzig, leuk om te bezoeken en je kunt er ook nog een lekker hapje eten.

3. Talinn – Estland

Als kunst en cultuur fanaat moet je hier zeker naartoe. Niet een paar gebouwen of straten, maar de hele stad staat op de werelderfgoedlijst. Kunstenaars trekken massaal naar de stad om hun werken te laten zien. Overal zijn er gezellige tentjes waar je heerlijk kunt eten. Bocca en Olde Hansa zijn echte aanraders. Neem als het je allemaal iets te veel wordt een frisse duik in zee bij een van de prachtige stranden net buiten de stad.

4. Bari – Italië

Bari bevindt zich in de hak van de laars. De havenstad is nog niet aangetast door het massatoerisme. Vis is heel belangrijk in deze stad en dat kun je echt lekker eten bij Osteria al Gambero . Vind je uitzicht belangrijker? Ga dan eens eten óp de stadsmuur, bij Ristorante Terraza Venezia want hier kijk je uit over de hele stad. Ook bijzonder om te bekijken (wel even zónder nog in Sinterklaas gelovende kinderen) zijn de beenderen van niemand minder dan Sinterklaas, overgebracht uit Turkije toen dat onder bezetting lag.

5. Belfast – Noord-Ierland

Vroeger een beruchte stad, nu een toeristische bestemming. Het is een gezellige stad vol muziek en gezellige pubs, waar je ook nog heerlijk kunt eten. Pub Kelly’s Cellars is een absolute aanrader! Tussen 1909 en 1911 werd hier aan de Titanic gebouwd en daar zie je nog steeds veel van terug!

6. Bilbao – Spanje

In de jaren tachtig liep de stad leeg en leek de economie het niet meer te redden. Tot de komst van het Guggenheimmuseum. Als reactie hierop vestigden vele moderne bedrijven zich in de stad en inmiddels is het weer een bruisende, gezonde stad. Geniet van de bekende Spaanse pinxtos (tapas) bij Bar Bilbao. En als echte avonturier mag je de nachtelijke kanotocht over de rivier de Nervión niet missen.

7. Edinburgh – Groot-Brittannië

Wel ietsje drukker dan de bovenstaande steden, maar toch relatief weinig bezocht. Wederom heeft deze stad een rijke historie en meer dan genoeg cultuur. Ship in Store is een van de beste visrestaurants van Groot-Brittannië. Als je iets goedkopers zoekt zit je goed bij La Favorite, waar ze meer verkopen dan je van een pizzeria gewend bent. Niet gek dus dat het werd uitgroepen tot beste pizzeria van de stad. Voor typisch Schots eten moet je bij The Grain Store zijn.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme