Klimaatstress / angst / somberheid? Dit kun je er aan doen!

Gezondheid Janneke Juffermans 16 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Het nieuwste IPCC rapport (international panel on climate change) loog er niet om. De wereld stevent als we niet ingrijpen hard af op onomkeerbare klimaatverandering. Veel mensen schieten ervan in klimaatstress, omdat ze er een machteloos en angstig gevoel bij krijgen. Jij ook? Dit kun je doen om minder last te hebben van dat gevoel.

Hoe je klimaatstress in toom houdt

Als je gestresst raakt van alle veranderingen in weer, temperatuur, bosbranden en het verlies van dieren, is dat heel begrijpelijk. En je bent niet de enige. Veel anderen voelen zich ook erg bezorgd en geraakt door de schade die al is veroorzaakt.

Je kunt je hopeloos en machteloos voelen. Of gefrustreerd en boos richting machthebbers die er niets aan doen, generaties voor jou, die deze schade veroorzaakt hebben. Je kunt fatalistisch worden, je schamen vanwege je eigen ‘footprint‘ of je schuldig voelen. Je kunt je ook depressief voelen, of angstig of zelfs in paniek. Rouwgevoelens kunnen optreden over wat er al verloren is, of er constant mee bezig zijn.

En dat kan weer leiden tot slaapproblemen, veranderingen in eetlust, moeilijkheden met concentratie, een gespannen gevoel en spanningen in de relatie met vrienden, familie en geliefde, vooral als zij anders denken over klimaatverandering.

Hoe kom je aan klimaatstress?

Het is niet raar dat je je zo voelt. Klimaatverandering is een mondiale zorg, maar ook een persoonlijke. Iedereen is verbonden met de planeet. Zonder de aarde zou je niet bestaan, dus het is niet gek dat het stress geeft als de aarde zo snel verandert.

1. Eigen ervaring

Als je hoort over klimaatverandering is dat één ding, maar als je die werkelijk ervaart is dat iets heel anders. Misschien woon je in Limburg en heb je de overstromingen gezien, of ben je geschrokken van de super hete zomers hiervoor.

2. Meer mediaberichten

Aan de ene kant is meer medianieuws een goede zaak, want er ontstaat daardoor meer bewustzijn en hopelijk ook actie. Maar het kan ook moedeloos en hopeloos maken.

3. Schuldgevoel over je eigen impact

Je kunt je super bewust worden van je eigen handelen, zoals het gebruik van plastic, je airco die je aanzet, als je vlees eet, en het hopeloze gevoel dat je daarbij krijgt, ook over je eigen handelen. Je kunt natuurlijk dingen veranderen, minder kleding kopen, vlees eten en vliegen, maar je weet ook dat je in je eentje weinig voor elkaar bokst als het gaat om klimaatverandering. Dat maakt het zo lastig, één druppel op een eindeloos gloeiende plaat. Dat machteloze gevoel draagt zeker bij aan klimaatstress.

Wat kun je doen om minder stress te ervaren?

1. Kijk naar je eigen gewoonten

Hoewel je met je eigen gedrag inderdaad maar die druppel bent, kan het toch helpen om duurzamer te gaan leven. Je leeft dan in overeenstemming met de waarden die jij belangrijk vindt en daardoor met je eigenwaarde. Bovendien kun je anderen ermee stimuleren om hetzelfde te doen. Je kunt bijvoorbeeld je footprint berekenen, of voortaan met het OV, lopend of de fiets gaan. Ook nog goed voor je lichaam en daarmee ook voor je psychische gezondheid.

Klimaatverandering: 10 dingen die je kunt doen om uitstoot te beperken

2. Sluit je aan bij organisaties die zich inzetten voor het klimaat

Hierdoor voel je je verbonden met anderen die zich ook zorgen maken en je kunt met elkaar meer (politieke) invloed uitoefenen. Organisaties als milieudefensie bijvoorbeeld, Greenpeace of Extinction Rebellion.

3. Erken je gevoelens en wees mild

Druk ze niet weg, maar erken je angst, verdriet of boosheid. Als je je schuldig voelt, vergeef jezelf, wees mild naar jezelf en anderen. Je bent maar één iemand en je kunt maar weinig doen en iedereen reageert anders op dezelfde gebeurtenissen. De gevoelens wegdrukken helpt niet, ze erkennen wel.

4. Ga de natuur in

Breng tijd door op het strand, het bos, de meren en duinen die je wil beschermen. De natuur helpt je om je meer in balans te voelen.

5. Als je er behoefte aan hebt, zoek hulp

Klimaatstress wordt door psychologen steeds meer erkend en behandeld. Ze gebruiken daarbij deels dezelfde technieken als bij andere oorzaken van stress. Als jij je zo rot voelt dat je niet meer lekker functioneert, heb je alle reden om aan de bel te trekken en hulp te zoeken.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme