Waarom moeder zijn fantastisch is (ok, meestal dan)

Kinderen Redactie 16 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarschuwing: ben je net moeder geworden, heb je net een verdrietige film gezien, gaan je kinderen al bijna uit huis of ben je om een andere reden op dit moment emotioneel zeer instabiel te noemen? Dan is onderstaande tekst misschien iets te zoet én reden voor nóg een huilbui.

Roze wolken bestaan niet en geen enkel kind is altijd maar leuk. Sterker nog, we deinzen er niet voor terug om artikelen met een kop als ‘dingen die strontvervelend zijn aan kinderen’ te publiceren, zo zijn we ook wel weer. Je kunt ze geen seconde uitzetten, ze stellen bij vlagen de meest infantiele vragen (en verwachten daar dan ook nog antwoord op) en drijven je minimaal zes keer per dag tot lichte wanhoop: dat is een beetje de korte samenvatting.

Scepsis mag best

Ikzelf ben ook niet vies van sceptische, bij vlagen semi-vernietigende stukjes over het moederschap. Zo schreef ik ooit een pleidooi om één dag even geen moeder te kunnen zijn, bijvoorbeeld.

Vandaag, op de dag dat mijn dochter 3,5 is – hoera!- realiseer ik me hoe geweldig het is om (haar) moeder te mogen zijn, en wel hierom.

1. Een kind houdt onvoorwaardelijk van je

Ik vind het iets wonderlijks dat, zelfs als ik even tevoren best wel ‘boos’ (of wat daarvoor door moet gaan) op haar geworden ben, zij altijd – maar dan ook echt altijd – weer op zoek is naar mijn liefde en goedkeuring. Omdat ik (en haar vader) simpelweg het belangrijkste zijn in haar wereld.

2. Et voilá: maak kennis met de grootste paradox der ouderschap

Waarmee wat mij betreft mijn grootste angst rondom moederschap verwoord is: dat ik alles voor haar ben. Wat tegelijkertijd ook gelijk het allermooiste ervan is, vind ik.

3. Dat haar gelukkig zien genoeg is om zelf ook gelukkig te zijn

Het is een cliché met hoofdletter C, en toch is het waar: hoe rot ik me ook voel, haar zien lachen zorgt er altijd voor dat ik me direct veel beter voel.

4. Het woord ‘trots’ krijgt een geheel nieuwe dimensie

En ik maar denken dat ik ‘glunderde’ toen ik ooit mijn middelbare schooldiploma, rijbewijs en andere certificaat in m’n handen had. Kwatsch. Pas nu weet ik hoe het voelt om echt ergens trots op te zijn: dit heb ik – samen met haar vader uiteraard – zelf gemaakt, hoe ondenkbaar knap is dat!

5. Als mijn kind lacht, moet ik ook lachen

Raar, maar ontzettend waar. Altijd.

6. Moeder zijn is de beste leerschool die er is

Ik geef toe dat niet alles even soepel en snel gaat, maar in theorie is het moederschap de beste leerschool die er bestaat. Zo dwingt ze me te leren meer geduld te hebben in het leven (lastig), te relativeren (ook niet makkelijk) en vooral dat denken dat je je huis schoon kunt houden een illusie is (heel gemakkelijk). En al die andere dingen die je van je kind kunt leren.

7. Omdat niets zo’n godsgeschenk is als een gezond en gelukkig kind

Waarmee eigenlijk al het andere in het leven te relativeren valt. Natuurlijk mag je met een zekere regelmaat balen van dingen die verkeerd gaan en/of dingen die je liever anders zou willen zien – het hebben van een gezond en gelukkig kind zet dingen weer in perspectief.

Het klinkt lief (en mierzoet), en toch is er geen woord aan gelogen. Wat niet wegneemt dat ik het af en toe nog steeds behoorlijk lastig vind hoor, dat hele moederschap. Godzijdank bestaat de perfecte moeder niet, weet ik inmiddels.

Ben jij een oudere moeder? Dit zijn de voordelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme