Zo zorg je ervoor dat je kind zich speciale momenten blijft herinneren

Kinderen Rachelle Abbas 16 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Peuters staan niet bepaald bekend om hun geweldig geheugen, en dat is niet erg, het zijn natuurlijk ook nog maar mini mensjes. Maar toch vraag je je af wat je kunt doen om te zorgen dat je kind een belangrijke gebeurtenis als een bruiloft of een familievakantie zich kunt laten herinneren.

Is het mogelijk om herinneringen te creëren die een leven lang meegaan met je kleine, zelf als ze nog maar 1 of 2 jaar oud zijn? Of kun je die familievakantie beter uitstellen tot ze oud genoeg zijn om het zich te herinneren? Het blijkt dat je zeker weten dingen kunt doen om het geheugen van je kind een boost te geven – oké, tot op zekere hoogte dan.

Zorgen dat je kind zich speciale momenten blijft herinneren

Uit een onderzoek is gebleken dat kinderen ‘lijden’ aan een aandoening die amnesie bij kinderen wordt genoemd, peuters hebben het onvermogen om herinneringen te vormen die tot de volwassen leeftijd duren. Vanaf de leeftijd van 3 jaar zou dit makkelijker zijn. Kinderen kunnen gevoelens beter onthouden dan gebeurtenissen, dus als je je peuter wilt helpen om herinneringen aan een specifieke tijd of plaats te behouden, kun je hen er misschien beter aan herinneren hoe ze zich voelen. Herhalingen is ook een goede memory-booster. We hebben nog wat manieren voor je verzameld:

LEES OOK: Deze ‘peuterfluisteraar’ deelt haar 5 beste communicatietips

1. Praat er over met je kind

De beste manier om dingen te onthouden bij volwassenen, is ook de beste manier voor kinderen. Blijf over het speciaal moment praten, ook naarmate ze ouder worden, om ze te herinneren aan wat er is gebeurd.

2. Focus op het gevoel

Kinderen onthouden andere herinneringen dan volwassenen. Waar volwassenen specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, herinneren kinderen eerder hoe de gebeurtenis hen liet voelen. Je zou dus kunnen focussen op wat voor gevoel een speciaal moment hen gaf, in plaats van wat er precies gebeurde.

LEES OOK: Een puber peuter die in het openbaar wegrent? Dít is de oplossing

3. Leg het vast

Veel foto’s maken tijdens een speciaal moment en terugkijken met je kind kan helpen om hen te laten herinneren wat er gaande was.

4. Blijf het herhalen

Dit is niet altijd mogelijk, maar de beste manier om speciale momenten te laten herinneren is om het te blijven herhalen. Die ene leuke trip kun je dus beter jaarlijks doen om te zorgen dat je kleine het zich blijft herinneren, win-win toch? 😉

LEES OOK: Een peuter in huis is het leukste wat er is

5. Een aandenken

Een psycholoog suggereert dat het meenemen van souvenirs een goed aandenken is en ervoor zorgt dat je kind het zich blijft herinneren.

6. Vertel er verhalen over

Het schijnt dat kinderen eerder een verhalen zullen herinneren dan personen, plekken of dingen. De key is om over het speciale moment te blijven praten in een verhalende vorm. Of nog beter: vraag je kids of ze jóu een verhaal er over willen vertellen.

7. Zorg ervoor dat ze genoeg slaap krijgen

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we. Een onderzoek wijst uit dat voldoende slaap kan helpen – voor zowel kids als ouder – om momenten te herinneren.

8. Wacht totdat ze ouder zijn

Tóch. Volgens een onderzoek wat gepubliceerd is in het tijdschrift Developmental Psychobiology, blijkt dat kinderen vanaf 3 jaar in staat zijn om zich de uitstapjes te herinneren, maar pas vanaf 4 jaar blijven herinneringen écht hangen. Als je dus een tripje Disneyland wil doen, kun je daar beter nog even mee wachten, helemaal als je wilt dat ze op latere leeftijd hier nog iets van herinneren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme