12x gezonde traktaties voor op het kinderdagverblijf

Recepten Laura Saija 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Op veel kinderdagverblijven vragen ze ouders om de traktaties gezond te houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat één op de vijf ouders ongezonde traktaties zelfs als een belemmering in hun gezonde opvoeding ervaart.

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind met minder suiker of zelfs helemaal zonder suiker op te voeden.

Waarom gezonde traktaties?

Het aanbieden van gezonde traktaties draagt bij aan een gezonde leefstijl. Kinderen leren op deze manier al jong dat een gelegenheid niet persé gevierd hoeft te worden met een overvloed aan suikers, maar juist ook op een gezonde manier kan.

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind helemaal suikervrij op te voeden en willen dan ook niet dat hun kind wel suikers krijgt op het kinderdagverblijf. Daarom wordt er vaak gevraagd aan ouders of ze gezonde traktaties willen meegeven als hun kind jarig is.

Zijn gezonde traktaties veel werk?

Er wordt vaak gedacht dat gezonde traktaties heel veel werk zijn en tijd kosten om te maken. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn, het kan ook op een eenvoudige manier. Hier een aantal tips om het makkelijker te maken.

1. Simpele ingrediënten

Begin met basisingrediënten zoals vers fruit, noten, zaden, yoghurt en pure chocolade. Deze kunnen gemakkelijk worden gecombineerd tot heerlijke traktaties.

2. Snelle recepten

Er zijn genoeg snelle en gemakkelijke recepten. Denk aan bevroren banaan-ijs, fruitsalades, yoghurt met honing en noten of zelfs havermoutkoekjes zonder suiker.

3. Kinderen betrekken

Als je gezonde traktaties maakt voor kinderen, betrek ze dan bij het maken. Ze vinden het vaak leuk om te helpen bij het snijden van fruit, versieren van yoghurtbekers of maken van smoothies.

4. Voorbereiding

Maak de traktaties van tevoren. Dit bespaart tijd op de dag van de traktatie en dat vermindert stress.

Wat zijn de meest voorkomende gezonde traktaties?

De meest voorkomende gezonde traktaties zijn de volgende.

1. Havermoutkoekjes

Meng havermout, banaan en een vleugje kaneel. Vorm ze tot koekjes en bak ze tot ze goudbruin zijn. Je kun hierbij ook variëren met bijvoorbeeld stukjes pure chocola

2. Fruitspiesjes

Snijd verschillende soorten fruit in hapklare stukjes en rijg ze op spiesjes. Voeg een yoghurtdip met honing toe voor extra smaak.

3. Chocoladebanaanlolly’s

Snijd bananen in stukken, doop ze in gesmolten pure chocolade en strooi er wat gehakte noten overheen. Laat ze en opstijven en klaar.

4. Bevroren yoghurtbark

Giet magere yoghurt op een bakplaat, bestrooi met bessen en noten en vries in. Breek in stukken voor een verfrissende traktatie.

5. Groentesnacks met hummus

Serveer knapperige groenten, zoals wortels, selderij en paprika, met een smeuige hummusdip.

20x gezonde traktaties op een leuke manier gepresenteerd

Presentatie is het halve werk. Deze traktaties zien er zo leuk uit, dat ze een lust voor het oog zijn.
Dit zijn de leukste traktaties voor kinderen die in de lente jarig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme