Redactie
Redactie Kids 4 dec 2017

Glitter: het nieuwe wereldgevaar? (oké, zo erg is het niet, maar het is wél erg)

Er zijn een paar dingen waar heel veel jonge meisjes gek op zijn: hun papa, Elsa en glitter. Met die eerste twee is niet zoveel mis, maar met die laatste wel, aldus wetenschappers.

Girls love glitter

Dat moeders niet altijd even dol zijn op de glittermanie van dochters, is geen geheim. Dat heeft alles te maken met de rotzooi die knutselen met glitters oplevert, en dan vooral de glitters die zo klein zijn dat ze in allerlei gleuven, spleten en andere onherbergzame hoeken van de kamer terechtkomen waar je met de stofzuiger never nooit bij kan, en die je maanden later nog steeds tegenkomt.

Crime voor het milieu

Vanaf nu hoef je die ergernis niet meer als reden te gebruiken om af te rekenen met de glitterhobby van je kind, maar kun je het milieu aanwenden als excuus om het niet meer in huis te halen. Oké, dat is misschien wat cru en natuurlijk mag je kind af en toe nog losgaan met glitter – “nee, niet van tafel, blijf daar zitten, klop je handen af boven de tafel, zorg dat het zeil onder de tafel niet verschuift!” – maar onderzoek maakt duidelijk dat glitter niet alleen voor moeders een crime is, maar ook voor het milieu.

De boosdoener: microplastics

Microplastics – waar glitter uit bestaat – zijn namelijk een groot gevaar voor het milieu, met name in zeeën en oceanen. Van alle plastic die wordt teruggevonden in de diepe zee, is ongeveer 90 procent microplastics. Overigens zitten deze microplastics naast in glitterspul, ook in verschillende cosmetica en tandpasta.

Glitterverbod

En dus is het tijd om op te treden tegen de milieuvervuilende glittergekte, menen ze onder meer in Engeland en Amerika. waar opgeroepen wordt tot het verbieden van gebruik van microplastics in glitterspeelgoed en make-up. In Nederland is eco-glitter nog niet verkrijgbaar, hopelijk waait dat binnenkort vanuit het westen onze kant op.

Knutselen met eco-glitter

Geen paniek voor de glitterliefhebbers onder ons (en onze kinderen): het einde van de glitter is afgewend, met dank aan de ontdekking van eco-glitter. Eco-glitter wordt niet gemaakt van microplastics, maar o.a. van de eucalyptusboom en aluminium. En dus kunnen de kinderen onverstoord doorglitteren en er een bende van maken, en hoeft mama niet bang te zijn dat haar leven (en woon- en slaapkamer) ooit compleet glittervrij wordt. Sorry.

Lees ook: Zo leer je je kind weer spelen met niets (ipv gadgets en bergen speelgoed)

Parents

Reageer op artikel:
Glitter: het nieuwe wereldgevaar? (oké, zo erg is het niet, maar het is wél erg)
Sluiten