Gosia verhuisde van Thailand naar Portugal met haar gezin: ‘Kinderen kunnen zich goed aanpassen’

Persoonlijk Wilma Groothuis 27 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Opgroeien in België, verhuizen naar Thailand, daar moeder worden van twee dochters (nu 2 en 4 jaar) en met twee kleine kindjes een B&B beginnen in Portugal: Gosia (38) deed het allemaal. “Er zijn heus wel momenten van twijfel geweest.”

“Ik ben in België opgegroeid en heb daar een Belgische man leren kennen. We hielden ervan om samen te reizen, backpacken en de wereld te verkennen. Echte avonturiers waren we. Op een gegeven moment kreeg mijn man een baan aangeboden in Bangkok. Daar hebben we echt nog wel even over getwijfeld. Hoe avontuurlijk we dan ook zijn, Thailand was wel heel ver weg.

Verhuizen naar Thailand

Toch vonden we het ook wel heel spannend om naar Bangkok te verhuizen, dus besloten we ervoor te gaan. We verkochten ons appartement en verhuisden samen naar Thailand. Daar ben ik ook twee keer zwanger geweest en dus ook twee keer bevallen. Bangkok is een speciale stad, overal was er streetfood te koop en er hingen ook sterke geuren. De eerste drie maanden tijdens mijn zwangerschap vond ik dat nog weleens pittig.

De mensen waren echt heel lief en enorm meegaand. Zwangere vrouwen worden daar echt geholpen en heel warm behandeld. Dat heb ik dan ook zeker heel positief ervaren. Uiteindelijk besloten we te verhuizen naar het eiland Phuket. Bangkok was hartstikke gaaf, maar we hadden iets meer behoefte gekregen aan rust.

Foto: Eigen beeld

Op Phuket konden we genieten van het strand en we genoten ook echt van ons leven daar. Het was heel fijn om te zien hoe jonge kinderen reageren op andere culturen en andere gewoontes. Ze gingen ook naar de lokale school, omdat ik het belangrijk vond dat ze de lokale bevolking en gewoontes leerden kennen. Dat ze leerden dat mensen met een andere huidskleur en andere gewoontes allemaal evenwaardig zijn.

Band met ouders

Hoewel we het hartstikke fijn hadden in Thailand, merkten mijn man en ik na vier jaar dat de tijd voorbij vloog en we maar weinig contact hadden met vrienden, familie en met name onze ouders in België. We vonden het jammer als onze ouders geen goede band konden opbouwen met hun kleinkinderen en wilden toch graag weer wat dichterbij wonen.

Daarnaast hadden we ook altijd al de droom om aan de oceaan te wonen en een B&B of een gastenhuis aan de oceaan te beginnen. We besloten daarom twee jaar geleden onze droom achterna te gaan en kozen voor Portugal. Dit land intrigeerde ons vanwege de rijke geschiedenis, het lekkere eten en de vrijheid. We waagden de gok en probeerden ons leven daar weer op te bouwen.

Perfecte locatie

Mijn man had voor zes weken een Airbnb geboekt in Portugal en ondertussen zochten we naar de perfecte locatie voor onze B&B. We hadden niet een bepaalde plek in gedachten, we werkten namelijk allebei als freelancer en we keken gewoon wat op ons afkwam. Het wonen in Portugal gaf ons een goed gevoel, we vonden het erg fijn daar. We verlengden elke keer onze tijd daar, na de Airbnb woonden we nog een tijd op een boerderijtje, omdat er helaas nog niks op ons pad kwam.

Op een dag deden we een tour rondom Lissabon en kwamen we in contact met een lokale makelaar, die ons een huis liet zien dat in de verkoop stond. Het was, voor het eerst, liefde op het eerste gezicht. We hadden eindelijk ons droomhuis gevonden!

Foto: Eigen beeld

Veel werk

We zijn nog maar een paar weken op deze nieuwe locatie, tot die tijd hebben we op de boerderij gewoond. Ons eigen huis had veel werk nodig en het gastenverblijf moesten we natuurlijk ook nog helemaal opbouwen. Het was en is een hele klus, maar het is wel nu of nooit. En gelukkig voelen we ons hier zeker thuis.

Ik vond het natuurlijk wel spannend hoe onze dochters dit allemaal zouden ervaren. Je bent moeder en in de eerste plaats denk je altijd aan je kinderen: zouden ze het hier leuk vinden, zou het goed gaan op school, zouden ze wel vrienden maken? Gelukkig verloopt het voor hen allemaal heel goed. Misschien ook wel omdat ze het gewend zijn en niet anders weten, omdat we al vaker zijn verhuisd.

Aanpassen aan andere culturen

Ik merk ook dat kinderen zich zo goed kunnen aanpassen aan andere culturen. Ik vind dat als moeder een stuk lastiger: de taal leren kost meer moeite, het uitzoeken waar je alle boodschappen kunt halen kost meer tijd en je moet gewoon meer wennen, waardoor het iets lastiger is om je thuis te voelen. Kinderen pikken dit allemaal veel sneller op.

Er zijn dan ook heus wel momenten van twijfel geweest. Dat was zelfs al in Bangkok, ik moest daar echt wennen aan de warme, Thaise manier van met elkaar omgaan als je het koelere leven vanuit het westen gewend bent. Nu in Portugal zit het basisgevoel goed, we zijn elke dag dankbaar dat we hier mogen zijn. We genieten van de oceaan en het buiten leven.

Momenten van stress

Natuurlijk zijn er ook momenten van stress, elke week was er wel weer een verrassing in het hele traject. Een aannemer die ons moeilijk begrijpt en wij hem ook, een probleem dat we niet gelijk begrijpen of de zorgen over de verbouwing en of we het allemaal gingen redden. We moesten onze weg hierin zien te vinden, maar dat is ook niet gek. We zijn hoopvol en gaan ervoor.

Wat de toekomst ons brengt? Mijn man en ik houden nog steeds erg van reizen, maar nu willen we vooral graag een basis hebben, een thuis dat van ons is. Ons doel is dan ook om permanent in Portugal te wonen. Wel willen we graag blijven reizen in de toekomst en andere culturen ontdekken, maar dit blijft nu ons thuis.”

Ben je benieuwd naar de avonturen van Gosia en haar gezin? Volg haar dan op Instagram!

Roxanne (38) wil met haar kinderen naar haar geboortestad verhuizen: ‘De vader werkt tegen’

Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen