Help, je vindt groene ontlasting in de luier van je baby. Wat nu?

Algemeen Laurien Bleeker 4 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Tijdens het verschonen van de luier van je kleintje, zie je opeens dat de ontlasting groen is. Je schrikt je een hoedje, want het ziet er normaal gesproken niet zo uit. Is er reden tot paniek?

Gekleurde ontlasting komt wel vaker voor bij jonge kinderen en vooral bij baby’s. De kleur van de poep hangt bijvoorbeeld af van de voeding die je kleintje krijgt. Borstvoeding, flesvoeding, een combinatie van beide? Of misschien al vaste voeding. Ook andere factoren zijn verantwoordelijk voor de kleur van de ontlasting van je kindje. Gelukkig is er in het geval van groene ontlasting in de meeste gevallen geen directe reden tot zorg.

Wat betekent groene ontlasting bij baby?

Groene ontlasting bij een baby kan verschillende oorzaken hebben en is meestal niet iets om je al te veel zorgen over te maken. De kleur en consistentie van de ontlasting van een baby kunnen steeds weer verschillen, afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de leeftijd van je baby en het soort voeding dat je kindje krijgt.

Bij borstvoeding kan het bijvoorbeeld zijn dat de moeder een keer veel groene bladgroenten gegeten heeft. Dat wordt overgedragen op je kleintje via borstvoeding en dan kan de kleur van de poep groenig zijn. Is de kleur lichtgroen, dan kan het zijn dat je baby vooral voormelk binnenkrijgt, die is caloriearm. De vette achtermelk blijft dan achter in de borst. Dit los je op door je baby elke voeding vooral uit een borst te laten drinken. Een langzame spijsvertering kan ook zorgen voor groene ontlasting bij je baby.

Legergroene poep

Krijgt je baby flesvoeding dan is poep met een legergroene kleur heel normaal. In poedervoeding is vaak ijzer toegevoegd en dat geeft een groene kleur af aan poep.

Is je kindje klaar voor de eerste hapjes? Ook dan kan er wat verandering optreden in de ontlasting. De kleur kan opeens anders zijn, net als de textuur. Is je baby dol op broccoli of spinazie? Deze groenten kunnen de ontlasting van je baby groen kleuren. Niets om je druk over te maken dus!

Wat te doen bij groene ontlasting bij je baby?

In principe is groengekleurde poep bij je baby geen reden tot paniek. Heeft je kleintje de dag ervoor een flink bord spinazie gegeten, dan kan dit de oorzaak zijn. Heeft je baby echter groene ontlasting én last van winderigheid, overgeven, diarree, koorts, eczeem of maak je je zorgen? Bel dan even de huisarts. Groene ontlasting in combinatie met andere symptomen kan heel soms duiden op een ontsteking of een allergie.

Wat kan de oorzaak zijn van groene poep?

Andere oorzaken dan bovengenoemd kunnen medicijnen of supplementen zijn. Zo kan het gebruik van antibiotica de poep van je kleintje tijdelijk doen veranderen. Ook groene ontlasting kan dan voorkomen. Krijgt je baby extra ijzer binnen, dan kan dit ook een oorzaak zijn van groene poep.

Welke kleur krijgt poep bij tandjes die doorkomen?

Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar toch merken veel ouders verschil in de kleur en textuur van poep wanneer hun kindje tandjes krijgt. De ontlasting van baby’s ruikt zuurder, is dunner en heeft vaak een groene kleur. Dit zou weer over moeten gaan wanneer de tandjes doorgekomen zijn.

Ontlasting baby: zo vaak poepen is normaal en verschillende kleuren van ontlasting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme