Heb ik een postnatale depressie? Alles over het herkennen en overwinnen van deze depressie

Mind Lisa van den Akker 4 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet iedereen ervaart een roze wolk na de bevalling. Als je net een baby hebt gekregen en je je down, angstig of overweldigd voelt, ben je echt niet alleen. Veel nieuwe moeders worstelen namelijk met een postnatale depressie.

Met de juiste informatie en ondersteuning kun je zeker door deze periode heen komen. Wij vertellen je alles over de symptomen, duur en oorzaken van een postnatale depressie.

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?

Een postnatale depressie kan een reeks symptomen veroorzaken die variëren van milde tot ernstige gevoelens van verdriet, wanhoop en zelfs apathie. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die je kunt ervaren:

1. Intens verdriet of prikkelbaarheid

Je voelt je vaak verdrietig, down of prikkelbaar, zelfs zonder duidelijke reden.

2. Verlies van interesse en plezier

Dingen die je voorheen leuk vond, lijken nu niet meer zo boeiend.

3. Slaapproblemen

Ofwel kun je moeilijk in slaap vallen, of je wordt voortdurend wakker ‘s nachts, zelfs als je baby slaapt.

4. Extreme vermoeidheid

Je voelt je overweldigd door vermoeidheid, zelfs als je genoeg slaapt.

5. Eetproblemen

Je hebt geen eetlust of eet juist te veel comfortfood.

6. Angst en zorgen

Constante bezorgdheid over de gezondheid en het welzijn van je baby of je eigen capaciteiten als moeder.

7. Gebrek aan concentratie

Het is moeilijk om je te concentreren of beslissingen te nemen.

8. Gedachten over schuld of waardeloosheid

Je voelt je schuldig over je gevoelens of denkt dat je als moeder tekortschiet.

Hoe lang duurt een depressie na de bevalling?

De duur van een postnatale depressie kan variëren. Sommige vrouwen ervaren slechts enkele weken symptomen, terwijl anderen maanden of zelfs langer nodig hebben om te herstellen. Het is belangrijk om te weten dat een postnatale depressie met de juiste behandeling en steun kan worden aangepakt, dus het is essentieel om hulp te zoeken als je denkt dat je er last van hebt.

Hoe krijg je een postnatale depressie?

De oorzaken van postnatale depressie zijn complex en kunnen variëren van hormonale veranderingen na de bevalling tot psychosociale factoren zoals stress, gebrek aan ondersteuning, of een geschiedenis van depressie of angst. Het is niet de schuld van de moeder en kan iedereen overkomen.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het gebruik van synthetische oxytocine bij de bevalling het risico vergroot. Lees hier alles over het verband tussen synthetische oxytocine en een postnatale depressie.

Wat moet je doen als je een postnatale depressie hebt?

Als je vermoedt dat je postnatale depressie hebt, is het cruciaal om actie te ondernemen. Het eerste wat je moet doen, is met iemand praten over je gevoelens. Dit kan bijvoorbeeld je partner, een vertrouwde vriend, familielid of de huisarts zijn. Het delen van je emoties is de eerste stap naar genezing.

Vervolgens is het essentieel om professionele hulp te zoeken. Een gespecialiseerde therapeut of psychiater kan je helpen de juiste behandelingsopties te verkennen, zoals therapie, medicatie, of een combinatie van beide.

Probeer ook steun te zoeken om je te helpen bij de dagelijkse taken en de zorg voor je baby. Je bent niet alleen in deze strijd, en met tijd, ondersteuning en de juiste behandeling kun je herstellen en genieten van het moederschap.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme