Ontlasting baby: zo vaak poepen is normaal en verschillende kleuren van ontlasting

Baby Wilma Groothuis 26 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

De eerste week als kersverse ouders is het waarschijnlijk best even wennen: de poep vliegt je om de oren (hopelijk niet letterlijk). Hoewel je er waarschijnlijk snel aan gewend bent dat een baby nou eenmaal veel poept, kun je er alsnog wat vragen over hebben.

Want hoe vaak poepen is normaal voor een baby? En wat is de ‘normale’ kleur van de ontlasting?

De eerste ontlasting

Wist je dat de eerste uitgeworpen ontlasting van een baby meconium heet? Het wordt ook wel darmpek of kinderpek genoemd. De ontlasting heeft een donkergroene tot zwarte kleur en ziet eruit als een kleverige, plakkerige en teerachtige substantie. Deze eerste ontlasting moet binnen 48 uur na de geboorte komen, maar komt meestal binnen de eerste 24 uur.

Meconium bestaat uit vruchtwater en afvalstoffen uit het vruchtwater. Ook zit er ingeslikt slijm van de baby, galstoffen, bloedresten en cellen van de darmwand in. Meestal verandert na twee dagen de poep en wordt het dunner, geliger, wateriger en dus minder plakkerig. Deze verandering betekent dat de baby melk verteert.

Hoe vaak poepen?

Een pasgeboren baby poept meestal zodra er iets in zijn maag komt. Zodra hij wat ouder wordt, krijgt hij meer controle over zijn darmen en gebeurt het minder vaak. Hoe vaak poepen normaal is voor een baby is nogal verschillend, waardoor we hier dus geen goed antwoord op kunnen geven. De ene baby poept na elke voeding, de andere poept één keer in de drie dagen.

Als een moeder borstvoeding geeft, kan een baby meerdere keren per dag poepen, maar er kan ook een week tussen twee poepluiers zitten. Bij flesvoeding kan een baby drie keer per dag poepen, maar ook één keer in de drie dagen. Bij beide voedingen geldt dat zolang de baby goed groeit, geen klachten heeft en ontlasting zonder pijn heeft, er niks aan de hand is.

Verschillende kleuren ontlasting

Ook de kleur van de ontlasting van een baby kan erg verschillend zijn. Zo kan de poep geel, bruin, oranje of groen zijn.

Gele ontlasting

Gele ontlasting komt vaak voor bij baby’s die of borstvoeding of flesvoeding krijgen. De kleur ziet er een beetje als mosterd uit. Er kunnen groene stipjes inzitten, dat is niks om je zorgen over te maken.

Bruine ontlasting

Naarmate je kind ouder wordt en vast voedsel eet, verandert vaak ook zijn ontlasting. De kleur wordt bruiner en de poep is dikker. Het gaat als het ware meer lijken op de ontlasting van een volwassene.

Groene ontlasting

Groene ontlasting kan meerdere oorzaken hebben, het licht eraan hoe groen de ontlasting is. Lichtgroene poep kan komen doordat de baby met name caloriearme voormelk binnenkrijgt, maar niet genoeg vette achtermelk. Dit kan je oplossen door je baby elke voeding vooral uit één borst te laten drinken.

Groene ontlasting kan ook komen door langzamere spijsvertering, gevoeligheid voor een bepaald soort voedsel dat hij binnenkreeg, de kleur van bepaalde groente dat hij heeft gegeten of door een ijzersupplement dat hij heeft gekregen.

Vaak is de oorzaak van groene ontlasting onschuldig, maar als je baby niet goed drinkt, vaak krampjes of last van winderigheid heeft, kun je voor de zekerheid even langs de huisarts gaan.

Oranje ontlasting

Als je baby oranje groente eet, zoals zoete aardappel of wortels, kan dit ook voor oranje ontlasting zorgen. Dat is dus niks om je zorgen over te maken.

Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen die een moeder slikt ook in de moedermelk komen, waardoor poep oranje kan kleuren. Meestal is dit geen reden om je zorgen te maken, maar als je twijfelt over bijvoorbeeld je medicijnen kun je altijd de huisarts raadplegen.

‘Is het erg als ik moet poepen tijdens de bevalling?’ Verloskundige Marike geeft antwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme