Nikki (34): ‘Ik haat het om de kostwinner te zijn in ons gezin’

Persoonlijk Laura Saija 30 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Nikki is ruim acht jaar samen met haar vriend Marco en is al het grootste deel van de tijd kostwinner. Samen hebben ze een dochter die inmiddels vijf jaar oud is. De relatie zit op zich goed, alleen Marco heeft geen inkomen.

“Toen ik Marco leerde kennen werkte hij als dakdekker en had hij een stabiel inkomen. Toen ik twee jaar later zwanger werd, wilde hij opeens een carrière switch maken.

Kostwinner

Gelukkig had ikzelf een stabiel inkomen en werkte ik fulltime in de zorg. De lerarenopleiding die Marco wilde gaan doen konden we financieel tijdelijk wel opvangen. Als zouden we het wel met veel minder moeten gaan doen.

Toen onze dochter geboren werd, vond Marco dat heel zwaar. De vaderrol kwam voor hem niet natuurlijk en daar moest hij echt ingroeien. Toch nam hij een groot deel van de zorg op zich, omdat hij op dat moment aan het studeren was en ik fulltime werkte. Ik was kostwinner dus ik kon ook niet zomaar minder gaan werken.

Studie

Marco liep in deze periode enorme vertraging op bij zijn studie. Ik vond dat hij wel iets harder zijn best kon doen, maar het lukt hem niet om de motivatie te vinden. Gelukkig had ik inmiddels een vast contract gekregen bij mijn werk, maar ik vond het wel zwaar op alle kosten en vaste lasten in mijn eentje op te hoesten.

Na vier jaar studeren begon Marco te twijfelen aan de richting die hij gekozen had. Hij vroeg zich opeens af of het wel wat voor hem was. Ik wist niet wat ik hoorde. We waren al vier jaar aan het bikkelen om rond te komen, want hij moest zo nodig een studie gaan doen. Nu wilde hij er opeens mee stoppen.

Ondernemen

Ik vroeg of hij het niet nog af wilde maken zodat hij in ieder geval zijn diploma had. Of dat hij misschien weer zijn oude carrière als dakdekker op wilde pakken. Hij antwoordde dat hij het over een andere boeg wilde gooien en wilde ondernemen. Hij kwam met een vaag plan over een webshop.

Het enige wat ik hoorde waren nog meer activiteiten die voorlopig geen geld in het laatje zouden gaan brengen. Nu ligt Marco zijn studie voorlopig op een laag pitje en wil hij dus aan iets nieuws gaan beginnen. Mijn lijkt het juist fijn als hij ook gewoon een normaal inkomen heeft en we vaker iets leuks kunnen doen of op vakantie kunnen.

Geen tweede kind

Ik ben heel bang dat hij nu weer ergens aan begint, het over een paar jaar weer zat is en weer aan iets nieuws wil beginnen. Ik had ook een sterke wens voor een tweede kind, maar dat werd door de studie steeds uitgesteld. Voorlopig is dat dus ook van de baan.”

Vijf dagen per week werken als moeder? ‘Doe ik mijn kinderen iets tekort? Ik denk het niet!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme