Kinderen wel of niet in slaap laten huilen? ‘Hij moet leren om zelfstandig in slaap te vallen’

Baby Laurien Bleeker 29 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Regelmatig legt Famme een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: je kind wel of niet in slaap laten huilen? We vroegen een aantal ouders om hun mening over dit onderwerp.

De stelling roept veel reacties op, want er is geen algemene regel of juiste methode hierover. Zelfs deskundigen zijn er niet over uit wat juist is en wat niet. Of misschien is er niet één manier de juiste. Je kind wel of niet in slaap laten huilen is iets persoonlijks. Sommige ouders vinden het acceptabel terwijl anderen het er totaal niet mee eens zijn. Soms weten ouders ook niet meer wat ze moeten doen om hun kindje in slaap te brengen: ze laten het dan maar huilen uit wanhoop.

Hoe dan ook: de verschillende opvattingen over dit onderwerp zijn leerzaam voor iedereen. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet, maar van elkaar leren kan altijd.

Stelling: je kind wel of niet in slaap laten huilen?

Deze ouders geven aan dat ze het eens zijn met de stelling en waarom.

Hij moet leren om zelfstandig in slaap te kunnen vallen, net als ieder ander

Richard (38): “Ik ben zeker een voorstander van laten huilen, zodat mijn kind (2) uiteindelijk zelf in slaap valt. Hiermee leert hij om zelfstandig in slaap te kunnen vallen, net zoals ieder ander dat kan. Dat huilen is dan gewoon even nodig, sommige kinderen vallen zo in slaap en sommige kinderen vallen huilend in slaap. Ik denk niet dat hier iets mis mee is. Mijn zoon wordt er uiteindelijk onafhankelijk door en hij leert zichzelf te kalmeren. Die vaardigheid heb je later ook nodig.”

Gereguleerd laten huilen, was het advies. Dus dat deden we

Annemarie (36): “Wat ben ik wanhopig geweest in het eerste jaar dat wij onze baby hadden… Slapen was echt een drama en onze dochter viel alleen in slaap in onze armen of tijdens de borstvoeding. Legden we haar weg, dan werd ze meteen weer wakker. Dit gebeurde altijd, elke dag en nacht, maandenlang. Tot ik er niet meer tegen kon en zelf doodmoe was. Ik nam contact op met het consultatiebureau en zei dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Gereguleerd laten huilen, kreeg ik te horen. Dus laten huilen, troosten en weer de kamer uit gaan. Opnieuw en opnieuw tot het huilen stopte, dit om de slaapassociaties te doorbreken. Dus dat deed ik. Avond na avond lieten we onze dochter (toen 2 jaar) gereguleerd huilen en het hielp: uiteindelijk viel ze zelf in slaap en nu kunnen we haar wegleggen en gaat ze slapen. Soms huilt ze nog steeds, volgens het consultatiebureau hebben sommige kinderen dit gewoon nodig.”

Je kind in slaap laten huilen? Nee

Deze ouders zijn het niet eens met de stelling en leggen uit waarom.

Ik wil dat hij zich niet eenzaam of angstig voelt

Lara (39): “Kinderen moeten, net als eten en lopen, ook leren slapen. Bij sommige kinderen gaat dit als vanzelf, andere kindjes hebben daar de ouders bij nodig. De veiligheid en het vertrouwen dat die er altijd voor ze zijn, dag en nacht, stelt ze gerust om in slaap te vallen. Dat ik daardoor soms een uur lang naast mijn zoontje zit tot hij eindelijk slaapt, dat is dan maar zo. Ik vind het niet erg om in die eerste jaren te investeren hierin, zodat ik later een kind heb dat veilig is gehecht en zich nooit alleen, eenzaam of angstig heeft gevoeld in bed.”

Gevoelens worden niet gezien, gehoord of erkend

Berdien (35): “Kinderen hebben het niet nodig om in slaap te huilen, kinderen huilen omdat er iets is. Ze voelen zich alleen, niet veilig, bang of er is iets anders aan de hand. Wat een kind dan nodig heeft is de veiligheid en troost van een ouder. Stel je voor dat je zelf ergens mee zit of bang bent en helemaal alleen bent. Terwijl je weet dat iemand van wie je heel veel houdt in een andere ruimte is, maar niet komt als je daar om vraagt door hard te huilen. Je wordt genegeerd, alsof je niet bestaat. Je gevoelens worden niet gezien, gehoord en erkend. Nee… dat kan ik als moeder niet over mijn hart verkrijgen. Mijn kinderen mogen altijd huilen, dan troost ik ze tot ze in slaap vallen. Als het moet doe ik dit hun hele leven, maar uit mijn eigen ervaring blijkt dat dit vaak slechts een paar maanden is.”

Dilemma: ‘Zal ik een nachtnanny huren voor in het weekend, zodat ik uit kan gaan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme