Kinderen horen op een eigen kamer te slapen: ‘Vader kruipt meestal bij haar in bed’

Ouderschap Laurien Bleeker 12 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Regelmatig leggen we een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: kinderen horen op een eigen kamer te slapen. We vroegen een aantal ouders om hun mening over dit onderwerp.

In sommige landen slapen kinderen samen met de ouders op een kamer. In Nederland krijgen kinderen meestal een eigen kamer. Soms vanaf de babyleeftijd, soms na een jaar wanneer het kind doorslaapt. Er hangen vele voordelen aan samen op een kamer slapen. Natuurlijk kunnen er ook nadelen zijn, zoals geluiden die je baby maakt waardoor je zelf niet kan slapen. Samen slapen met kinderen kan zelfs nadelige consequenties hebben voor je relatie.

Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, daarom legden we de stelling ‘kinderen horen op een eigen kamer te slapen’ voor aan een aantal ouders. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp.

Stelling: kinderen horen op een eigen kamer te slapen

Deze ouders geven hun mening over wel of niet samen slapen en het hebben van een eigen kamer.

Deze ouders zijn het eens met de stelling

Lijkt me gezond voor je relatie

Claudia (36), moeder van 4: “Ik ben het eens met de stelling. Het is heerlijk en goed om met elkaar te starten in een slaapkamer, ik denk een maand of zes. Daarna is het in mijn beleving voor iedereen goed om weer een eigen plekje te hebben. Dat lijkt me gezond voor je relatie, maar ook voor het kind. Zelf in slaap vallen, niks anders horen dan jezelf en de geluidjes van je kamer, dat geeft je kind een stukje zelfstandigheid. Als een kind altijd de ouders om zich heen heeft, lijkt me dat een beperking voor het kind en geen verrijking. De verrijking is volgens mij alleen voor de ouders zelf. Wanneer een van mijn kinderen in de nacht wakker wordt, dan neem ik alle tijd en ben ik liefdevol aanwezig om te kijken wat nodig is, maar ik neem ze nooit in bed. Ze gaan uiteindelijk altijd weer rustig in hun eigen bed slapen. Dat duurt soms lang en soms kort, maar het lukt altijd omdat ik gewoon echt geen kind in mijn bed wil. Hiermee leer ik mijn kinderen ook dat we het samen kunnen oplossen en dat ik er altijd voor ze ben, maar dat we ook een eigen plekje hebben en dat dat goed is.”

Goed voor de ontwikkeling

Simone: “Goede en voldoende slaap is voor ouders erg belangrijk, maar vooral ook voor kinderen die nog erg in ontwikkeling zijn. Het is daarom fijn dat een kind goed en voldoende slaapt, maar ook het vertrouwen krijgt om zelf in slaap te kunnen vallen. Dit geeft een kind een bepaalde zekerheid en dat is belangrijk voor de ontwikkeling. Vaak zie je dat samen slapen uit wanhoop van de ouders wordt gedaan. Dan wordt zowel ouders als kind vaker wakker door bewegingen en zo. Als je je kind het vertrouwen geeft om zelf te kunnen gaan slapen in een rustige kamer, is dat voor een kind heel fijn.”

Deze ouders zijn het oneens met de stelling

Verlatingsangst speelt een rol

Tamara (32), moeder van 2: “Ik vind niet dat kinderen op hun eigen kamer horen te slapen. Ze zijn er vanzelf een keer aan toe en slapen heus niet tot hun achttiende bij je. Onze oudste van nu zes jaar sliep tot zijn derde bij ons op de kamer. Langzaamaan hebben we geprobeerd om naar zijn eigen kamertje te gaan, zodat hij wellicht wat rustiger ging slapen. In plaats daarvan sliep hij juist veel onrustiger en wisselden we tussen zijn eigen kamer en onze kamer. Dat ging prima, hij vond het fijn om ons in de buurt te hebben. Onze jongste is bijna negen maanden en slaapt nog steeds naast mij in zijn ledikant. Zeker op deze leeftijd heeft hij baat bij nabijheid. Verlatingsangst speelt nu een grote rol en hoe rot is het als je wakker wordt en mama en papa er niet zijn? Ik vind het voor mezelf geruststellend om de hele nacht zijn ademhaling te horen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat samen slapen in een ruimte wiegendood kan voorkomen. Voor zes maanden verlieten ze hier dus sowieso de kamer niet. Wat betreft je relatie en het hebben van seks: wees creatief, in bed kan het altijd nog…”

Die ontspannen lijfjes tegen je aan

Callista (32), moeder van 3: “Wij slapen al zeven jaar samen met onze oudste dochter, haar vader kruipt meestal bij haar in bed. Ze heeft die geborgenheid nodig en ze slaapt er beter door. Bij ons is de gouden regel: slaap is het beste wat er is. Hoe en waar we slapen maakt niet uit, als er maar geslapen wordt. Ik slaap zelf met de jongste twee in bed. Soms is het wel intens en mis ik mijn eigen plek, maar als ik die ontspannen lijfjes tegen me aan voel weet ik dat het goed is. Wij als volwassenen liggen ook graag met een partner in bed, dus waarom zouden we onze kinderen dat niet gunnen. Vroeger lag ik als kind altijd alleen in bed en dat vond ik heel eng, ik vind het fijn dat onze kinderen gewoon de geborgenheid op kunnen zoeken. Voor de hechting heeft het in ons gezin ook echt bijgedragen. Huid-op-huid contact maakt ook het gelukshormoon aan, ik vind niets fijner dan dat. Natuurlijk werkt dit niet voor iedereen, ik vind ook dat je het niet moet doen als het niet prettig voor je voelt.”

Dit is waarom kinderen baat hebben bij samen slapen met broertjes en zusjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen