Ainoa (32): ‘Ik ben tijdens mijn zwangerschap veertig kilo aangekomen’

Persoonlijk Vera Guldemeester 12 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Iedere vrouw is anders zwanger. De één komt amper aan en de ander juist heel veel, zo ook Ainoa. Ainoa durfde aan het einde van haar zwangerschap niet meer op de weegschaal te gaan staan, maar deed het toch: “Ik was maar liefst veertig kilo aangekomen. Ik schaamde me rot”, vertelt ze aan Famme.

“Met een lengte van 1.62 en een gewicht van 48 kilo werd ik altijd als een kleine en tengere vrouw gezien. Ik vond dat vervelend, want ik werd daardoor ook altijd jonger geschat. Na het zien van mijn positieve zwangerschapstest hoopte ik dan ook dat ik eindelijk borsten en wat extra lichaamsvormen zou krijgen.

Lekker eten

Ik kom uit een Zuid-Amerikaanse familie, waar lekker en veel eten centraal staat. Op het moment dat mijn familie hoorde dat ik zwanger was, werd ik op handen gedragen. Er werd dagelijks veel eten voor me gekookt. Volgens mijn familie moest ik minimaal twee keer per dag warm eten, alleen op die manier zou de baby genoeg binnenkrijgen.

Aangekomen

Op het moment dat ik vier maanden zwanger was, was ik al ruim twaalf kilo aangekomen. Mijn vriend vond het fantastisch dat ik eindelijk rondingen had. Hij zei dan ook dat ik lekker moest eten wat ik wilde. Ik was zwanger, dan mocht het, toch? Naast de vele maaltijden die ik wekelijks van mijn familie kreeg, at ik zelf ook alles wat los en vast zat.

Cravings

Ik had ongelofelijke cravings. Zo had ik altijd trek in luchtige melkchocolade. Iedere dag at ik wel een reep. Op sommige dagen wel twee. Ook vond ik roomboterkoekjes heerlijk. Ook daarvan ging er elke dag wel een pak doorheen. Allesbehalve gezond natuurlijk. Toch probeerde ik het te compenseren door veel groente en fruit te eten. Op die manier was het weer helemaal in balans. Tenminste, dat dacht ik.

Op de weegschaal

Tijdens elk bezoek aan de verloskundige moest ik op de weegschaal staan en elke keer schrok ik weer. Toen ik dertig weken zwanger was, was ik al dertig kilo aangekomen. Mijn verloskundige vond het ook best veel. Omdat ik geen zwangerschapsdiabetes had, wisten we dat het door mijn eetgedrag kwam. Ze zei dat ik moest stoppen met al het suiker en het vette eten en vooral voor gezond eten moest gaan. Ik knikte, maar ik was inmiddels al zo verslaafd aan mijn dagelijkse reep chocola en koekjes. Ik kon niet meer stoppen.

Striae

Niet alleen waren er veel kilo’s bijgekomen, ook kreeg ik aan het einde van mijn zwangerschap door al dat extra gewicht en snelle groeien last van striae. Op mijn buik, bovenbenen, billen, borsten en bovenarmen. Mijn hele lichaam kwam vol te zitten met paarse strepen. Op dat moment kon ik alleen maar huilen en boos zijn op mezelf. Waarom had ik mezelf zo volgepropt?

Veertig kilo aangekomen

Ondanks dat ik wat op mijn eten ging letten, voelde het alsof ik alleen maar zwaarder en zwaarder werd. Ik voelde me net een varken en moest mezelf iedere dag weer uit bed rollen. Twee dagen voor mijn uitgerekende datum ging ik thuis op de weegschaal staan. Ik was maar liefst veertig kilo aangekomen. Ik schaamde me rot. Natuurlijk woog de baby, het vruchtwater, de placenta en al het vocht in mijn lichaam ook wat, maar zeker geen veertig kilo.

Nog dertig kilo eraan

Mijn kind is inmiddels drie maanden en vorige week heb ik voor het eerst na de bevalling weer op de weegschaal gestaan. Ik durfde het eigenlijk niet. Ik zag steeds voor me dat ik veertig kilo was aangekomen. Toch deed ik het en zag ik dat ik wel wat kwijt was. Ik weeg nu 78 kilo en dat betekent dat ik nog dertig kilo zwaarder ben dan voor mijn zwangerschap. Was ik nu maar niet zo losgegaan met eten, dan had ik waarschijnlijk geen striae gekregen en had ik allang weer mijn lichaam van voor de zwangerschap terug.”

Gaan jouw kamerplanten snel dood? Dit zijn tips om ze ‘s winters langer in leven te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen