Vliegreis van 12 uur maken met peuters? ‘Laat je niet vertellen dat je het niet moet doen’

Ouderschap Wilma Groothuis 12 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Lola (31). Het dilemma luidde: “Zal ik met mijn peuters een vliegreis van 12 uur maken?” Hier hadden 300 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Een vliegreis van 12 uur

“Mijn beste vriendin woont al bijna vier jaar in Singapore en ze zei dat we nu echt eens langs moesten komen. Natuurlijk lijkt het mij fantastisch om haar te bezoeken en haar nieuwe appartement, leven en werk te zien. Het enige wat mij tegenhoud is de lange vliegreis daarheen. Met twee peuters ruim twaalf uur in een vliegtuig, is dat niet iets te veel van het goede? Ik twijfel enorm wat we zullen doen. Zal ik met mijn man en mijn peuters die vliegreis maken? Of zal ik nog een paar jaar wachten, totdat ik zeker weet dat ze stil kunnen zitten en niet voor overlast gaan zorgen?”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Lola haar dilemma: : “Zal ik met mijn peuters een vliegreis van 12 uur maken?”

Eerst een bestemming dichtbij

Patricia – “Doe het niet. Voor andere reizigers is het vervelend als de kinderen het niet volhouden, maar voor je kinderen is het al helemaal niet fijn. Ze kunnen onder andere last van hun oren krijgen. Probeer dan eerst eens te vliegen naar een bestemming dichterbij. Sowieso lijkt mij een resort leuker voor kleine kinderen dan zo’n reis!”

Gewoon gaan

Brenda – “Wij hebben meerdere verre reizen gemaakt toen onze dochter 1,5 jaar, 2 jaar, 4 jaar en 5 jaar was. Gewoon gaan! Bereid je voor met wat cadeautjes, snacks en een draagzak voor als ze moe zijn, maar slapen niet wil lukken. Ga naar Aviodrome waar ze alvast een keer in een vliegtuig kunnen zitten en geniet van je reis. Voor je het weet zit je vast aan de schoolvakanties door de leerplicht.”

Afhankelijk van je kinderen

Wendy – “Ik denk dat het afhankelijk is van je kinderen en je opvoeding. Als ze in een restaurant zich kunnen gedragen, aan tafel blijven zitten en niet gaan gillen, dan zou je het kunnen overwegen. Dan weet je in ieder geval dat ze de basis bezitten om zich in het openbaar te kunnen gedragen. Daarnaast is het denk ik belangrijk om te weten of ze makkelijk overal slapen of dat ze voor hun slaapje enkel gewend zijn dat in hun eigen bed te doen. En kunnen ze zichzelf makkelijk vermaken of hebben ze thuis constant entertainment nodig? Als al deze dingen goed zitten, kan je zeker overwegen om te gaan vliegen. Zo niet, dan zijn ze er gewoon niet aan toe en zou ik het jezelf niet aandoen.”

Hoe relaxter hoe makkelijker

Addie – “Goed voorbereiden, wat spulletjes mee om ze te vermaken, zelf in de rustige modus en niet te krampachtig willen dat ze stil zijn of zitten. Af en toe even lopen door het gangpad is prima en als ze een keer huilen, moet je er ook niet te krampachtig op reageren, dan komt het vast goed. Hoe relaxter je zelf bent, hoe makkelijker het meestal gaat.”

Wie wordt hier blij van?

Renate – “Stel jezelf de vraag: wie wordt hier nu echt blij van? En daarbij…. Singapore lijkt me supertof en ik zou daar ook graag herinneringen met mijn kinderen maken, maar met de leeftijd van 2 jaar weten ze er later niets meer van.”

In dienst van de kinderen

Martine – “Ik lees heel vaak: ‘Niet doen, kleine kinderen zijn net zo blij met een vakantie dichtbij’. Mag het ook nog een rol spelen waar de ouders graag heen willen? Of staan die werkelijk voor 100 procent in dienst van de kinderen en doen hun eigen wensen er niet meer toe?”

Niet leuk voor kinderen

Simon – “Soms kun je niet anders, zoiets als familiebezoek bijvoorbeeld of als één van de ouders er moet zijn voor werk ofzo. Voor vakantiedoeleinen zou ik het niet doen. Het is namelijk helemaal niet leuk voor kleine kinderen om zo lang te moeten vliegen. Het is ook een vervelend gevoel bij het stijgen en dalen. Dat doen mensen zichzelf alleen maar aan omdat er iets tegenover staat wat je anders niet kunt bereiken.”

Riedeltje herhalen

Kaja – “Ik heb het regelmatig gedaan en nog nooit gedacht: waar ben ik aan begonnen? Ik hanteerde altijd het principe: filmpje kijken, eten, rusten/slapen en daarna een klein cadeautje. En dat riedeltje herhaalde ik. We hebben zoveel bijzondere herinneringen gemaakt als gezin.”

Eerst een korte testvlucht

Anouchka – “Waarom meteen zo’n lange vlucht? Doe eerst een korte testvlucht. Heb je zelf geen stress, je kinderen geen stress en de andere passagiers geen stress. Je gezin kan wennen aan het vliegen en je maakt er samen een groot avontuur van. Lekker genieten samen, maar bouw het een beetje op zou ik zeggen.”

Maak herinneringen

Rianne – “Laat je niet vertellen dat je het niet moet doen! Ga. Maak nu herinneringen en wacht niet tot dat de kinderen ouder zijn. Twee weken terug heb ik nog gevlogen met mijn baby en peuter, dat ging allemaal weer hartstikke goed. Gewoon Go with the flow! Niet je leven laten beheersen door gedachtes als ‘wat als’. Fijne vakantie alvast.”

Maak vliegen met jonge kids een stuk makkelijker met deze tips van stewardessen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme