Had ik maar nooit… ‘Gestopt met antidepressiva om zwanger te worden’

Persoonlijk Vera Guldemeester 16 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Milou (37). Milou heeft spijt dat ze is gestopt is met antidepressiva om zwanger te worden.

“Al sinds mijn studietijd ben ik op en af depressief. Ik heb heel wat donkere tijden gekend. Gelukkig zag mijn huisarts nu zes jaar geleden ook in dat het niet meer ging en stelde antidepressiva in combinatie met therapie voor. Ik startte met een hoge dosis en sinds dat moment was ik stabieler dan ooit. Eindelijk voelde ik mij weer goed. 

Liefde

Ik kwam door de antidepressiva weer buiten en ging leuke dingen te doen. Tijdens het uitgaan leerde ik mijn huidige vriend Simon kennen. We werden verliefd, gingen samenwonen en droomden over een toekomst met een kind. Ik schoof een eventuele zwangerschap voor me uit en dit had allemaal te maken met mijn medicatie. 

De huisarts had tegen mij gezegd dat als ik zwanger wilde worden ik of tijdelijk moest stoppen met mijn antidepressiva, of op een andere medicatie moest overstappen. Dit maakte mij van te voren erg nerveus. Ik voelde me namelijk eindelijk goed en had eindelijk geen donkere wolk meer boven mij hangen. 

Stoppen met antidepressiva

Na een gesprek met mijn huisarts besloot ik om helemaal te stoppen met de antidepressiva. Ik hoopte dat het geen kwaad kon en dat ik aan alleen therapie genoeg zou hebben. De eerste maanden voelde ik me goed. Ik raakte zwanger en dat gaf mij veel energie. Ik wilde alleen het beste voor de baby. 

Eigenlijk voelde ik me goed tot de zevende maand van mijn zwangerschap. Ik ontwikkelde weer steeds meer negatieve gevoelens. Waar ik eerst enorm uitkeek naar de geboorte, werd het steeds moeilijker. Ik voelde me steeds slechter. Het ging zelfs zo slecht met me dat mijn ouders en vriend onderling een rooster hadden gemaakt, zodat ik nooit alleen thuis zou zijn. 

Weer starten met medicatie

Ik werd eerder ingeleid, omdat de artsen inzagen dat het niet langer ging. Na de geboorte van onze dochter Sofie, startte ik direct weer met mijn oude medicatie. Doordat ik weer in een diep dal zat, heb ik de eerste twee maanden van Sofie amper meegemaakt. Ik was voor mijn doen echt aan het overleven. Pas na twee maanden voelde ik me steeds weer een beetje beter. 

Nu Sofie een halfjaar is, voel ik me eindelijk weer goed. Ik kan een goede moeder voor haar zijn en ik heb weer energie om leuke dingen met haar te doen. Ik heb spijt dat ik ben gestopt met de antidepressiva, maar ben blij dat ik weer ben gestart met de zware antidepressiva. Nu weet ik ook dat ik nooit meer ga en kan stoppen. Ik kan niet zonder, ik moet dit gewoon accepteren.”

Stoppen met flesvoeding: zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen