Heb je een nogal zwartgallig gevoel voor humor? Dit zegt het over jou

Mind Lizette van Loenen 29 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Zijn jouw grappen negen van de tien keer behoorlijk sarcastisch en gaan ze nogal eens over dingen als ziekte en dood? En kijk je na het droppen van zo’n grap vaker wel dan niet tegen een rijtje scheve gezichten aan? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk gezegend met een hoog IQ.

Grappenmakers zijn er in verschillende soorten en maten. Als ik naar mijn eigen vriendengroep kijk, hebben we de flauwerik, de snelle scherperik, de droge lolbroek en de humorloze die dermate lastig aan het lachen te maken is. Om het groepje compleet te maken hebben we ook een nogal zwartgallige humorist, ofwel de sadist genoemd. Die laatste variant is volgens onderzoek de slimste van het stel.

De definitie van ‘duister’

Om de zaak helder uit te leggen en geen misverstanden de wereld in te helpen, citeren we eerst even de definitie van ‘zwartgallige, oftewel duistere humor’ volgens het onderzoek: ‘humor waarin de grappen over onderwerpen als de dood, ernstige ziektes, mismaaktheid, handicaps of tragische onderwerpen als oorlog of rampen’. Klinkt niet meteen als een gezellig rijtje onderwerpen om over te grappen, toch zijn deze mensen ontzettend pienter.

LEES OOK: Humor als manier voor kinderen om te leren?

Leuk, of juist niet?

Veertien onderzoekers, geleid door Ulrike Willinger van het Medical University of Vienna (oftewel Wenen dus), stelden 156 mensen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar, wat zij verstaan onder duistere humor en of ze ervan houden. Dat laatste werd getest door ze verschillende cartoons te laten zien, waarin dat soort humor verwerkt was. Ook kregen de deelnemers een vragenlijst over hun verbale en non-verbale vaardigheden, hun opleidingsniveau, current mood en of ze agressief ingesteld zijn of niet.

Slim en minder agressief

Willinger en haar team voegden de resultaten samen, en kwamen erachter dat alleen de mensen met een hoog IQ de duistere humor van de cartoons begrepen. De mensen die het hoogste scoorden op de verbale en non-verbale IQ-tests, bleken de cartoons grappig te vinden en de grap ook daadwerkelijk te snappen. De mensen die een minder hoog IQ scoorden, snapten de meeste zwartgallige grapjes niet en konden er ook niet om lachen. En om nog even een vooroordeel de wereld uit te helpen: de mensen die de duistere humor het grappigst vonden, bleken het minst agressief.

Duistere humor niet zo je ding? Deze 7 tekenen wijzen erop dat je een gevoel voor droge humor hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Readers' DigestJournal of Cognitive Processing

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen