Baasjes opgelet! Zo herken je gebitsproblemen bij je hond

Gesponsord Redactie 4 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Wist je dat maar liefst vier op de vijf honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft? En dat terwijl 90% van de hondenbaasjes dit niet in de gaten heeft! In veel gevallen zijn tandplak en tandsteen de boosdoeners. Gelukkig kan goede gebitsverzorging je viervoeter (en jou!) een hoop ellende besparen. Hieronder lees je hoe. 

Oorzaken

Ieder baasje zal het hiermee eens zijn: er bestaat geen beter gevoel dan thuiskomen na een lange dag en begroet worden door jouw overenthousiaste, kwispelende hond. Vanzelfsprekend doe je er alles aan om jouw viervoeter gelukkig te houden. Goede gebitsverzorging hoort daar ook bij.

Een gezond hondengebit maakt dat je huisdier zorgeloos en pijnvrij van zijn eten kan genieten, een goede spijsvertering heeft en dat hij zijn algehele gezondheid op peil houdt. Hoewel tandplak nu niet direct als een bedreiging klinkt, is dat het wel. Als het te lang niet wordt weggepoetst, verandert het namelijk in tandsteen.

Tandsteen kan vervolgens zorgen voor ontstoken tandvlees en dát kan op langere termijn weer leiden tot ernstige klachten als verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen van vitale organen. De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond pijn heeft en daaronder lees je hoe jij kunt helpen! 

Minder of zelfs niet eten

Honden zijn eigenlijk net mensen. Ook wij maken het onszelf vaak zo gemakkelijk mogelijk. Natvoer is daarom een hit bij veel honden. Maar juist droogvoer is erg goed voor het hondengebit, omdat het ‘schuurt’ en het de tanden sterk maakt. 

Was je hond altijd gek op eten en laat hij nu zijn maaltje staan? Of kauwt hij nog maar met een kant? Grote kans dat hij last heeft van zijn tanden. In dat geval laat hij waarschijnlijk vooral zijn droge brokjes – vanwege de hardheid ervan – staan. Tijd om de tanden te laten checken!

Ander gedrag

Begint je hond te grommen als je dichtbij komt? Of kwam-ie eerst iedere avond knuffelen op de bank en ligt hij nu wat lusteloos in zijn mandje? Dan kan het zijn dat hij gebitspijn heeft. Als jij kiespijn hebt, ben je immers ook niet te genieten. 

Als je hond wat agressief is, is het niet slim om zelf naar de tanden te gaan kijken. Neem hem dan liever mee naar de dierenarts voor een uitgebreide check-up om hopelijk erger te voorkomen.

Slechte adem

Het is een misvatting dat honden altijd uit de bek stinken. Toegegeven: naar tandpasta zal de bek van jouw viervoeter ook niet ruiken, maar val je bijna achterover van de geur, dan is er iets niet in orde. Kauwt je hond niet vaak en poets je zijn tanden niet regelmatig, dan wordt de slechte adem hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door gebitsproblemen. Het is dan verstandig om langs de dierenarts te gaan.  

Is jouw maatje kerngezond, maar ben je gewoon niet zo’n fan zijn adem in je gezicht wanneer je wordt overladen met liefde? Dan kan Pedigree Dentastix met groene thee-smaak en eucalyptusolie uitkomst bieden. Dagelijks gebruik van de sticks kan de opbouw van tandsteen tot wel 80% verminderen en de groene thee-smaak en eucalyptusolie zorgen voor een extra frisse hondenadem!

Bruine aanslag op de tanden

Wanneer je op de tanden van jouw hond bruine aanslag ziet zitten, wijst dat in veel gevallen op gebitsproblemen, zoals tandplak of tandsteen. Die twee kunnen ontstekingen tot gevolg hebben, die veel pijn kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen de bacteriën die zich ophopen in tandplak zich door het lichaam verspreiden en zelfs vitale organen aantasten. 

Of jouw hond hier last van heeft, kun je gemakkelijk zelf checken door de lip voorzichtig – dit kan gevoelig zijn – omhoog te trekken en de tanden te bekijken.

Voorkomen is beter dan genezen

Douchen, tanden poetsen, pyjama aan en naar bed. Het zit zo in ons systeem dat het onnatuurlijk voelt om een van die stappen over te slaan. Je hond was je dan misschien niet iedere dag en een pyjamaatje krijgt-ie ook niet aan, maar wist je dat gebitsverzorging voor je hond net zo belangrijk is als voor jouzelf? 

Vanaf het moment dat een hond tanden krijgt moet je, net als bij kinderen, starten met poetsen. Naast dagelijks tandenpoetsen helpt ook Pedigree Dentastix om de tanden sterk en gezond te houden. De kauwsticks hebben een unieke X-vorm, actief werkende ingrediënten en een zacht schurende werking.

Met slechts 82 calorieën per stick, minder dan 2% vet en geen kunstmatige smaakstoffen of toegevoegde suikers, passen ze prima in elk hondendieet. Bij dagelijks gebruik kan de opbouw van tandsteen tot maar liefst 80% verminderen. Happy dog, happy life! 

Meer informatie over Pedigree Dentastix vind je op de website

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met Pedigree

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen