Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 9 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Het gouden uur na de geboorte: wat gebeurt er in dat uur met je baby?

Het eerste uur na de geboorte van je baby wordt ook wel het gouden uur genoemd. In dit uur is het van belang dat zowel mama als baby met rust gelaten worden, zodat ze bij kunnen komen van de bevalling, aan elkaar kunnen wennen, elkaar kunnen bewonderen en kunnen hechten.

Dit gebeurt er in het gouden uur

In dit eerste uur gebeurt er van alles met je baby, we zetten op een rij wat dat precies is.

De eerste ademhaling

In de baarmoeder krijgt je baby zuurstof binnen via de navelstreng, maar eenmaal buiten de baarmoeder zal je kindje op eigen kracht gaan ademen. Dit gebeurt via een ademreflex en die komt seconden nadat je kindje geboren is (meestal) vanzelf op gang. Het middenrif trekt samen en het ademen begint, in de meest gevallen gepaard met een flinke huil. Een bijzonder moment voor zowel je baby als voor jou.

Dit gebeurt er in het lijfje van je baby als het voor het eerst ademhaalt

Een eigen bloedsomloop

Toen je baby in je buik zat, ging zijn bloedsomloop via de navelstreng en placenta. Is je kindje eenmaal geboren, dan neemt zijn lichaam dit natuurlijk helemaal over. Na de eerste ademhaling komt ook de bloedsomloop goed op gang en gaat zijn eigen hartje hard aan het werk in het gouden uur. De navelstreng kan dan doorgeknipt worden.

Op zoek naar voeding

Je baby gaat in het eerste uur, als hij nog lekker huid-op-huid bij je ligt, vaak als vanzelf op zoek naar je borst. Zijn hoofdje gaat op en neer en door de geur (lijkt op vruchtwater) van jouw tepel zal hij die snel vinden en tevreden bij je drinken.

Huid-op-huid

Doordat je het gouden uur bloot ligt en je baby ook, maakt je baby oxytocine aan wat helpt om eventuele stress van de bevalling los te laten en tot rust te komen. Ook zal je baby hierdoor sneller zelf zijn temperatuur kunnen regelen.

Oogcontact

Pasgeboren baby’s zijn vaak heel wakker en alert en maken oogcontact met je. Dit is een kennismaking, net als het ruiken van je geur. Geniet van dit moment en bekijk die kleine kraaloogjes goed.

Goede microben worden overgedragen

Na een vaginale bevalling en huid-op-huid contact in het Gouden uur, wordt je baby overladen met goede microben die positief bijdragen aan het afweersysteem van je baby. Hij heeft hier zijn hele leven profijt van.

Het gouden uur: 10 dingen die je direct na de geboorte van je kind denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme