Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 14 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Een hobby is essentieel voor de mentale, sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen


Kinderen en jongeren kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten in hun vrije tijd. Dit kunnen ze samen met hun ouders doen maar ook alleen of met andere kinderen. Denk hierbij aan lid worden bij een (sport)vereniging, een muziekinstrument bespelen, een hobby uitvoeren. Hobby’s zijn essentieel voor de mentale, sociaal-emotionele en fysieke ontwikkeling van kinderen.

Helaas is het niet binnen elk gezin de norm dat kinderen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten. Dat heeft met allerlei factoren te maken, bijvoorbeeld financiële problemen of niet helemaal inzien wat het belang is van een goede invulling van de vrije tijd van een kind.

Hobby’s belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Dat vrijetijdsactiviteiten belangrijk zijn voor kinderen werd des te duidelijker door de coronapandemie. Het welzijn van jongeren gaat er bewezen op vooruit als zij deelnemen aan allerlei activiteiten. Dat is goed voor hun ontwikkeling op meerdere vlakken. De fysieke ontwikkeling bijvoorbeeld wordt enorm bevordert als het kind buiten speelt, klimt en klautert of lid wordt van een sportvereniging.

Ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen heeft enorm veel baat bij deelname aan activiteiten. Kinderen gaan op deze manier om met veel anderen en ontwikkelen daarbij allerlei sociale vaardigheden. Deze vaardigheden blijven gedurende hun hele leven belangrijk. Verder is gebleken dat deelname aan vrijetijdsactiviteiten ook goed is voor de mentale gezondheid van kinderen.

Hobby’s voor kinderen

Kan jouw kind nog wat meer invulling van zijn of haar vrije tijd gebruiken? Denk dan eens aan de volgende activiteiten.

  • Schrijf je kind in bij een sportvereniging
  • Ga dagelijks (of tenminste enkele keren per week) naar de speeltuin met je kind
  • Onderneem samen creatieve activiteiten zoals knutselen, tekenen en boetseren
  • Laat je kind voldoende met vriendjes en vriendinnetjes spelen
  • Plan in het weekend leuke uitjes zoals een dagje weg naar het strand of het bos

Kom je er financieel gezien niet uit? Weet dat er allerlei potjes zijn bij gemeentes en sportclubs om jullie een handje te helpen. Ook hoeven veel activiteiten geen geld te kosten zoals een wandeling in het bos of spelen in de speeltuin.

Om deze redenen is het juist goed dat jouw kids hun kamer delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NJI

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme