Hoe voelt een wee? Dit is hoe verschillende vrouwen het omschrijven

Zwanger Lisa van den Akker 12 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, is het lastig om je voor te stellen hoe het voelt om te bevallen. Doet het pijn? En hoe voelt een wee eigenlijk? Natuurlijk ervaart iedere vrouw het anders, maar om je een idee te geven vertellen een paar vrouwen hoe de weeën volgens hen voelen.

Dat weeën geen pretje zijn zal je waarschijnlijk niet verbazen. Toch ervaart iedere vrouw ze anders. Bovendien heb je ook verschillende soorten weeën. Zoals voorweeën, buikweeën, rugweeën en beenweeën. Op de vraag: ‘Hoe voelt een wee?’ is dus niet een eenduidig antwoord te geven. Om je toch een idee te geven, vertellen zeven vrouwen hoe de weeën bij hen voelden.

Hoe voelt een wee?

Uit deze antwoorden blijkt des te meer dat weeën voor iedereen anders voelen.

‘Bijna tegen de rug aan’

Liv: “Een (buik)wee voelt als een hele sterke buikkramp. Het is te vergelijken met erge darmkrampen, maar darmkrampen voel je meer aan de oppervlakte, vind ik. Een wee zit heel diep van binnen, bijna tegen de rug aan. En wat echt typisch een wee is; hij begint rustig, de pijn wordt steeds erger, op het hoogtepunt bijna niet meer te houden en zwakt dan weer af. Pijn is altijd heel moeilijk te beschrijven natuurlijk. Maar één ding is zeker: als je weeën hebt, dan weet je ook meteen dat het weeën zijn, omdat je die soort pijn nooit eerder hebt gevoeld.”

‘Alsof mijn baarmoeder zich samentrok’

Lonne: “Het voelde alsof mijn baarmoeder zich samentrok. Beginnend onderin mijn buik en daarna trok het langzaam naar boven. Ze komen als het goed is steeds sneller op elkaar en gaan steeds meer pijn doen. Maar ik vond echt duidelijk dat je kon voelen dat het een samentrekking was en de eerste zeven centimeter vond ik heel goed te doen.”

‘Hele erge groeipijn’

Rosa: “Ik had rugweeën en beenweeën en dat voelde als een soort brandende pijn die steeds erger wordt en dan weer weggaat. Nog het beste te vergelijken met heel erge groeipijn. Er helpt ook weinig tegen, alleen tegendruk hielp bij mij een heel klein beetje. Ik vond het echt vreselijk die rugweeën. In mijn buik voelde ik weinig van de pijn.”

‘Te vergelijken met menstruatiepijn’

Eline: “Ik vind het echt wel te vergelijken met menstruatiepijn alleen tig keer erger, dusdanig dat ik niks meer kon van de pijn. Ik voelde het direct bij een wee. Als je jezelf nog af moet vragen of het een wee is dan is het antwoord denk ik: nee. Je herkent het echt meteen. Het zit wat lager in je buik en heel de baarmoeder spant samen.”

‘Prikkeldraad’

Marieke: “Ken je dat ‘prikkeldraad’ dat je als kind op iemands arm deed? Dat je iemands arm vastpakt en je handen in tegengestelde richting draait? Nou, dat, maar dan op je baarmoeder. Zo voelde de weeën voor mij.”

‘Voet op mijn buik’

Zena: “Aan het begin van een wee leek het alsof er iemand met een voet op mijn buik stond, op de top van de wee alsof er iemand met zijn volle gewicht op mijn buik stond en aan het eind van de wee alsof diegene er weer langzaam afstapte. een beetje rare omschrijving:) maar zo voelde het voor mij (steeds toenemende druk en aan het einde liep het weer af).”

‘Pijn in mijn onderrug’

Lisa: “Ik had enkel rugweeën. Wanneer ik ongesteld ben heb ik ook weleens een zeurende pijn in onderrug, ter hoogte van mijn bekken. Dat heb ik bij rugweeën ook, maar dan veel erger. Een soort kramp in je onderrug, vlak boven je stuitje. De wee bouwt op en zwakt dan weer af. In mijn buik heb ik he-le-maal niets gevoeld, geen enkel krampje of pijntje.”

Handig om te weten! 7x verschillende soorten weeën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme