De Ramzi-theorie om het geslacht te voorspellen: is dit betrouwbaar?

Zwanger Demi de Boer 12 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel ouders willen graag het geslacht van hun baby weten, voordat zij bevallen. Waarbij sommige hopeloos opzoek zijn naar allerlei manieren en trucjes om er zo snel mogelijk achter te komen. Een van die manieren is de Ramzi-theorie.

De Ramzi-theorie gebruikt de ligging van je placenta om tijdens vroege echo’s het geslacht te kunnen voorspellen. Maar volgens experts is deze theorie niet zo waterdicht als het lijkt.

Wat houdt de Ramzi theorie in?

De Ramzi-theorie stelt dat de ligging van de placenta het geslacht van je baby zou kunnen voorspellen. Volgens deze theorie zou je een jongen krijgen als de placenta zich aan de rechterkant van de baarmoeder bevindt. Je zou in verwachting zijn van een meisje als je placenta aan de linkerkant ligt. Mensen die geloven in deze theorie, zeggen dat je het geslacht al na zes weken kunt voorspellen. Interesting…

Zoals bij meerdere van methodes voor geslachtvoorspellingen, is de kans van slagen niet gegarandeerd. De Ramzi-theorie heeft ongeveer 50 procent kans om te slagen. Dat lijkt misschien veel, maar dat betekent dus ook dat de kans 50 procent is dat het niet slaagt.

Werkt deze theorie?

Ondanks dat de Ramzi-theorie interessant lijkt, zijn experts het erover eens dat dit geen betrouwbare manier is om het geslacht van je baby te voorspellen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden en experts laten weten dat deze theorie niet klopt vanuit een medisch oogpunt. De ligging van de placenta kan namelijk veel meer posities aannemen dan alleen links of rechts in de baarmoeder.

Daarbij merkt een dokter op dat de 50 procent kans van de Ramzi-theorie hetzelfde is als het opgooien van een muntje om het geslacht te raden. En daar heeft ze toch wel een punt.

Tot slot is deze theorie bestudeerd en ontkracht door verschillende medische onderzoekers. Een van deze onderzoeken werd gedaan met 277 zwangerschappen waarbij de ligging van de placenta en het uiteindelijke geslacht werd bekeken, hun conclusie was dat er geen verband bleek te zijn. Tja, we kunnen het niet mooier maken dat dit, maar deze theorie lijkt meer op een wilde gok.

Deze methodes zijn bewezen

Maar geen zorgen, want er zijn een aantal bewezen manieren om achter het geslacht van je baby te komen. De eenvoudigste en meest gebruikte methode is een echo halverwege je zwangerschap. Deze manier is een stuk betrouwbaarder dan de Ramzi-theorie. De geslachtorganen kunnen in het eerste trimester al bekeken worden, maar de grootste kans op een duidelijk beeld is vanaf 16 tot 18 weken.

Niet te overtreffen! Dit zijn de meest bizarre echo’s die je ooit gaat zien

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme