Veelgestelde vraag: hoe kun je zwanger worden van een zoon?

Kinderen Lise Steegmans 24 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat als je, om wat voor reden dan ook, per se een zoon wilt? Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden? En zo ja, hoe doe je dat? Hoe kun je zwanger worden van een zoon?

Ja, dat kan. Maar je moet er een beetje in durven geloven.

Kun je het geslacht van een baby zelf beïnvloeden?

In Nederland zijn medische ingrepen, zoals embryoselectie, om het geslacht van je toekomstige baby te beïnvloeden, nadrukkelijk verboden. Natuurlijke methodes, zoals een dieet en het tijdstip van verwekking, en een behandeling in het buitenland zijn wel toegestaan. Bloedtests ter voorbereiding van een medische ingreep in het buitenland, kunnen wel gewoon in Nederland worden uitgevoerd.

Embryoselectie is dus een mogelijkheid, maar daarvoor ben je wel aangewezen op het buitenland. In landen zoals de Verenigde Staten en Malta kun je terecht voor een traject voor genderselectie. De keuze voor zo’n behandeling is echter niet voor iedereen weggelegd, want de kosten komen neer op zo’n 10.000 euro (exclusief reis- en verblijfskosten).

Geslachtsgebonden ziekte

Toch is in Nederland wel embryoselectie en genderselectie mogelijk, wanneer het gaat om geslachtsgebonden ziekten. Om ernstige erfelijke aandoeningen te voorkomen, kunnen ouders beslissen om een ivf-behandeling te ondergaan in combinatie met embryoselectie. Dit is voor een beperkt aantal zieken, onder strenge voorwaarden, toegestaan en ma alleen plaatsvinden in het Maastricht UMC.

Uit navraag van RTL Nieuws in 2020 bleek dat zo’n tien vrouwen per jaar kiezen voor een IVF-traject met genderselectie, bijvoorbeeld omdat een van de ouders drager is van de Ziekte van Duchenne. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mannen.

Hoe zwanger worden van een zoon?

Maar terug naar de natuurlijke methodes om het geslacht van je kind te beïnvloeden. Eerder gaven we al antwoord op de vraag hoe je kunt zwanger worden van een dochter. Een van de meest getipte adviezen is een dieet, waarbij de vrouw veel calcium en magnesium moet binnenkrijgen. Dit dieet komt echter erg strikt, wanneer je één verkeerd product eet zou het al niet meer werken.

Om die en andere redenen bekritiseren wetenschappers de voedingsmethodes die het geslacht zouden bepalen. Waterdicht bewijs en garanties voor de werking ervan zijn er namelijk niet.

Maar, als je hier toch in gelooft, dan kom je al snel deze tips tegen om zwanger te worden van een zoon:

  • De Shettles-methode: een methode die rekening houdt met de snelheid waarin beide soorten zaadcellen zich voortbewegen en de timing van de geslachtsgemeenschap. Wil je graag zwanger worden van een jongen dan is het zaak te vrijen op het moment rond de eisprong.
  • Een warm bad voor de man, liefst vlak voor de daad.
  • En als je dan toch in bad zit, dan graag ook even koffie drinken.
  • Zoute snacks zoals chips en nootjes voor de man.
  • Door het eten van rood vlees, zoals salami, rare gebakken biefstuk of vis om de perfecte zuurgraad te creëren. Maar ook brood, cornflakes, noten en rozijnen. Maar geen zuivel en zure producten.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Veelgestelde vraag: hoe kun je zwanger worden van een dochter?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme