Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Mind 17 dec 2017

Hoeveel kost een kind? Meer dan je denkt en de eerste is de duurste

Stellen zonder kinderen hebben veel meer geld te besteden. Heb jij jezelf ooit de vraag gesteld ‘hoeveel kost een kind?’ Het antwoord is schrikbarend veel. Een kind kost je namelijk al gauw een ton tot zijn zelfstandigheid. En dan is het vaak nog niet eens afgelopen met studie en op kamers gaan. En het eerste kind is de duurste, by far. Wil je het een beetje binnen de perken houden, dan kun je er zelf heel wat aan doen, betoogt Robert Kiyosaki – auteur van het boek Rich Dad, Poor Dad.

Hoeveel kost een kind, zeg je?

Een kind kost je ongeveer een ton, werd me verteld toen mijn eerste kind werd geboren. Inmiddels weet ik dat zij van allemaal ook de duurste was, en is. Ik leefde me bij mijn eerste kind namelijk uit bij een winkel in het centrum van Amsterdam, waar alle babykleren en -spullen zo duur waren, dat een gemiddeld gezin een week kon eten van wat ik daar in een dag uitgaf. Omdat ze de eerste was, gaf ik ook erg veel geld uit aan balletles, pianoles, tennis, zwemmen en toneel. En zo lang ze de enige was, gaf ik ook een kapitaal uit aan leuke activiteiten. Cinekid-festival, kleutervoorstellingen en kindermusicals, het kon allemaal.

LEES OOK: Meisjes kosten ouders veel meer dan jongens, blijkt uit onderzoek.

Geld opzij zetten

Ik ben blij dat ik nooit heb bijgehouden hoeveel ze me kostte, al weet ik dat, nu ze in Engeland studeert, ze in ieder geval negenduizend pond per jaar aan collegegeld kost. Geld dat ik natuurlijk nooit opzij zette omdat ik alles uitgaf aan de wereld af reizen met haar en aan een prachtig poppenhuis, een houten tuinhuis, een schommel en heel veel hele hippe kinderschoenen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gelukkig wel berekend wat een kind kost. Eén kind kost gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent van het inkomen, drie kinderen 33 procent en vier kinderen 40 procent.

LEES OOK:  Ouders met vier kinderen zijn het gelukkigst!

Dat een kind altijd meer kost dan je denkt, komt ook doordat je moeilijk een inschatting kunt maken van alles wat een kind extra nodig heeft. Luiers, flessen, dekentjes, kleren bij de vleet, een kinderwagen die tegenwoordig bijna net zo veel kost als een nieuwe scooter. Bovendien gaan veel ouders (tijdelijk) minder werken, waardoor ze ook minder inkomsten hebben.

En heb je eenmaal een schoolgaand kind, dan blijken vakanties in de schoolvakantietijd ineens stukken duurder te zijn.

Rich Dad, Poor Dad

Volgens de Amerikaanse auteur, Robert Kiyosaki, schrijver van de internationale bestseller Rich dad, poor dad – in het Nederlands vertaald als Rijke pa, arme pa, is er nog een reden waarom kinderen zo duur zijn. Omdat jonge stellen vaak eerst gaan samenwonen. Door twee huishoudens samen te voegen, hebben ze ineens veel meer geld te besteden. Wanneer ze besluiten een gezin te stichten, gaan ze met het oog op de uitbreiding vaak groter wonen en zijn ze meer geld kwijt aan hun huur of hypotheek. En zo’n groot huis moet ook gevuld worden met spullen, waardoor jonge tweeverdieners vaak steeds harder gaan werken, meer gaan verdienen en met dat geld ook meer spullen gaan kopen en meer gaan uitgeven. Wanneer er dan een kind wordt geboren, zitten ze al in, wat Kiyosa de rat race noemt. Ze moeten steeds harder werken en meer lenen om meer te kopen, waardoor ze meer schulden krijgen en harder moeten werken om meer te verdienen om die schulden af te lossen.

Wie verstandig is, zo zegt hij, past zijn uitgaven aan aan zijn inkomsten. Geef nooit meer uit dan erin komt, ook niet wanneer je kinderen krijgt. Zie je kind niet als excuus om nog meer geld uit te geven. Alleen dan is een kind helemaal niet zo duur en passen die geweldige nazaten gewoon binnen budget.

Reageer op artikel:
Hoeveel kost een kind? Meer dan je denkt en de eerste is de duurste
Sluiten