Dit is hoe het schoonheidsideaal in de afgelopen 100 jaar is veranderd

Gezondheid Lizette van Loenen 11 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Door de jaren is het beeld over hoe de perfecte vrouw eruit ziet telkens weer veranderd. Ronde billen, dun, of juist vol, het is de afgelopen eeuw allemaal al eens voorbij gekomen. Een overzicht: zo zagen de meest gewilde vrouwenlijven er de afgelopen honderd jaar uit.

Wat ons opviel is dat de contrasten die tussen de verschillende jaren en de daarbij behorende figuren soms ontzettend groot zijn. Neem het verschil tussen de jaren ’10, waarin een curvy vrouw het boegbeeld van perfectie was, terwijl er in de daarop volgende twenties de perfecte vrouw grotendeels ‘vormeloos’ is.

De tijdlijn hieronder neemt je mee door de vorige eeuw, en laat zien welk figuur het helemaal was in die tijd. Van Elizabeth Taylor, tot Twiggy en Kim Kardashian. Who’s next?

1910 – De volle heupen

De vrouw uit de jaren ’10 is geïnspireerd op de illustraties van Charles Dana Gibson. Grote borsten en een smalle taille typeerden de vrouwen in zijn tekeningen.

1920 – Het rechte figuur

Weinig vormen aan het vrouwelijk lichaam was wat in 1920 hot was. Hoe rechter, hoe beter. Een groot contrast met de vollere jaren ’10.

1930 – Ronde vormen

Na een tijd met wat rechtere vrouwen, was het in de jaren ’30 ronde vormen wat de klok sloeg. Iconen zoals Jean Harlow aka ‘the Blonde Bombshell‘ was typerend voor deze tijd.

1940 – Slank

In de jaren ’40 was de vrouwelijke, slanke look het helemaal. Katherine Hepburn schitterde op het witte doek, en was daarmee een voorbeeld voor veel vrouwen uit die tijd.

1950 – De volle vrouw

We kunnen wel stellen dat de jaren ’50 het ultieme sekssymbool geboren is: Marilyn Monroe. Do we need to say more?

LEES OOK: Dit is hoe het vrouwenlichaam de afgelopen 60 jaar veranderd is

1960 – Het meisjeslichaam

Na de volle vrouw in de fifties werd het in de jaren ’60 weer tijd voor een slankere variant. Petite en smal waren de codewoorden en als iemand die leefde was het Twiggy wel.

1970 – Brede schouders, smalle heupen

In de jaren ’70 mochten er toch weer wat meer vormen aan en werd de pin-up in het leven geroepen. De seventies waren niks zonder Farah Fawcett.

1980 – Het supermodel

Atletisch gebouwde vrouwen, waarbij de spieren een en al sexyness uitstraalden was typerend voor de jaren tachtig. De abonnementen op de sportschool vlogen over de toonbank, kunnen we ons zo indenken.

1990 – Het androgyne uiterlijk

Kate Moss was met haar grunge uiterlijk het voorbeeld voor de nineties vrouw. Een recht lichaam bekleed met stoere, soms ietwat mannelijke kleding was wat veel vrouwen als ideaal zagen.

2000 – Het gebruinde lijf

In het jaar 2000 besloten we het met zijn allen over een heel andere boeg te gooien, want Britney Spears was met haar gebruinde huid en blonde haren de mooiste vrouw van de wereld. Daar kwam resoluut een einde aan toen ze aan de slag ging met haar tondeuse en de paraplu gebruikte voor agressieve doeleinden.

2010 – De volle kont

Na Britney en Lindsay Lohan mocht er gelukkig weer wat spek aan de billen, want nu kun je niet meer om de kont van Kim Kardashian heen.

Zien! De transformatie van het vrouwenlichaam door haar leven heen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme