Groter, zwaarder en een cupje meer: hoe het vrouwenlichaam in 60 jaar tijd is veranderd

Gezondheid Lizette van Loenen 18 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Volgens onderzoek van lingeriemerk Bluebella is het gemiddelde vrouwenlichaam de afgelopen zestig jaar enorm in omvang veranderd. In 1957 waren we met zijn allen een stukje slanker, en hadden we een relatief kleine cupmaat.

Het onderzoek is gebaseerd op Britse vrouwen, en laat zien dat de maten van zowel kleding als schoenen en ondergoed zestig jaar geleden een tikje anders waren.

Cupje meer

De gemiddelde lengte van de vrouwen nu is 1,63 meter en we wegen gemiddeld 69 kilo. De gemiddelde kledingmaat van de vrouwen in het onderzoek is nu maat 44. Het meest opvallende verschil zit ‘m in de cupmaat. Zestig jaar geleden was het gemiddelde 75B, waar het nu 75D is. In 1957 waren we ruim drie centimeter korter, en pasten we gemiddeld in maatje 40. We wogen gemiddeld 62 kilo. Dus we zijn nu groter, zwaarder en hebben een fermere boezem.

Opvallend is dat we vroeger niet alleen minder wogen en kleiner waren, maar we leefden ook tien jaar minder lang dan nu. In 1957 werd de gemiddelde vrouw 73 jaar, dat is nu dus 83. Ook grappig om te weten: gemiddeld verdienden Britse vrouwen tien pond per week in 1957. Nu is dat 530 pond.

Meer eten

We leven niet alleen langer nu, we eten ook een stuk meer. In 1957 eten we gemiddeld 1.800 calorieën per dag, nu zijn dat er gemiddeld 2.300. Geen wonder dus dat we met zijn allen in een grotere kledingmaat passen. We bewegen wel meer dan zestig jaar geleden, namelijk twee keer per week.

Deze krachtige video laat zien hoe we écht over ons lichaam denken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

the Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme