Checklist: als je partner aan deze 5 dingen voldoet, leven jullie lang en gelukkig

Persoonlijk Lisanne de Vaan 18 mrt 2017
Leestijd: 4 minuten

Blauwe ogen, bruin haar, een lief karakter, een goed gevoel voor humor, behulpzaam, muzikaal, en zo kan het lijstje nog wel even doorgaan. De ideale man (of vrouw) moet vaak aan 101 kwaliteiten voldoen. Een onmogelijke opgave natuurlijk. Dus laten we een paar dingen van het lijstje schrappen en focussen op de dingen die een potentiële partner écht moet bezitten.

The big five

Oké, eisen schrappen dus. Maar hoe doe je dat? Aan welke kwaliteiten of eigenschappen moet je wel veel gewicht hangen en aan welke juist minder? Gwendolyn Seidman – hoogleraar psychologie aan het Albright College in Pennsylvania – heeft er een antwoord op. Ze raadpleegde verschillende onderzoeken en kwam tot de volgende conclusie: er zijn vijf specifieke dingen waar je op moet letten bij een potentiële partner. Tenminste, als je verlangt naar een gelukkige en succesvolle relatie.

Focus op vriendelijkheid, loyaliteit en begrip

In het begin van een relatie is uiterlijk misschien nog een van de belangrijkste punten (het oog wil ook wat), maar als je langer bij elkaar bent, zul je merken dat er eigenschappen zijn die belangrijker zijn. Uit onderzoek van de University of Houston blijkt dat mensen van wie de partner aan hun idealen voldoet in termen van warmte en loyaliteit meer tevreden zijn over hun relatie dan mensen van wie de partner voldoet aan idealen als fysieke aantrekkelijkheid, status en rijkdom.

Het onderzoek laat dus zien dat ‘oppervlakkige eigenschappen’ uiteindelijk van minder groot belang zijn dan iemands persoonlijkheid. En dat is maar goed ook. Van een mooi bord kun je niet eten, en als je ervan eet, dan ben je misschien niet de enige.

Zoek naar gelijkenissen

Volgens Seidman toont een grote hoeveelheid onderzoek aan dat we ons aangetrokken voelen tot mensen die op ons lijken. En dan vooral tot degenen die onze houding en waarden delen. Koppels die dezelfde smaken hebben en verwachtingen delen zouden de neiging hebben om minder in conflict te raken met elkaar. Vrij logisch. Het is natuurlijk ook een stuk makkelijker als je van hetzelfde eten houdt, dezelfde series leuk vindt en graag naar hetzelfde land op vakantie gaat. En als je hetzelfde denkt over zaken zoals opvoeding en de balans tussen werk en privé, dan is er simpelweg een stuk minder om over te bekvechten.

Check of iemand gewetensvol is

Verlang je naar een monogame relatie, dan is het belangrijk dat je iemand vindt die betrouwbaar is. En dat zijn gewetensvolle mensen vaak. Ze hebben zelfdiscipline, zijn plichtsgetrouw en gaan efficiënt en gestructureerd te werk. Kenmerken die goed van pas komen in een langetermijnrelatie.

Met mensen die wat minder gewetensvol zijn, is het volgens Seidman soms lastiger dealen in een relatie. Ze hebben er een handje van om plannen te annuleren en houden zich niet altijd aan hun beloftes. Mmh, dan heb je liever iemand die toegewijd is toch?

Zoek iemand die emotioneel stabiel is

Het persoonlijkheidskenmerk dat onze relaties het meest beïnvloedt is volgens Seidman emotionele stabiliteit. De reden? Mensen die emotioneel instabiel zijn hebben de neiging om humeurig, prikkelbaar, angstig en snel boos te zijn. En da’s niet fijn. Het maakt het een stuk moeilijker om met ze onder één dak te leven. Kijk daarom of je potentiële partner niet extreem angstig is, of gevoelig.

Het geloof dat de relatie zal werken

In de eerste maanden van een relatie zijn er vaak nog geen problemen. Alles is spannend, nieuw, en jullie zijn tot over de oren verliefd op elkaar. Maar, hoe is dat over een maand? Of over een jaar? Het is vrij moeilijk om je in te beelden hoe het dan zal gaan. Wat je wél kunt doen, is inschatten hoe hard jullie ervoor zullen werken om de relatie in stand te houden. Hoe je deze inschatting maakt?

Seidman stelt dat er twee soorten overtuigingen zijn over relaties. Sommige mensen geloven in het lot, anderen in groei. Degenen die geloven in het lot denken dat relaties meant to be zijn of niet. Degenen die in groei geloven daarentegen, denken dat een sterke relatie iets is dat je ontwikkelt door de tijd, en dat een relatie hard werken is.

Hoe je met moeilijkheden in je relatie omgaat zou afhangen van deze twee overtuigingen. Seidman raadt daarom aan om iemand te zoeken die hetzelfde tegen relaties aankijkt zoals jij.
LEES OOK: als het even pittig is in je relatie, denk dan vooral aan deze 6 dingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme