Je huis babyproof maken? Deze 5 dingen ben je geheid vergeten

Kinderen Lisa van den Akker 18 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Zodra je baby op onderzoek gaat in huis is het van belang de omgeving babyproof te maken. De stopcontactbeveiliging en de traphekjes ken je waarschijnlijk wel. Maar heb je ook aan deze dingen gedacht?

Kleine kinderen zijn vaak erg nieuwsgierig. Het liefst stoppen ze overal hun kleine vingertjes in, of nog beter, gaan ze op onderzoek met hun mond. De kleinste kruimeltjes op de keukenvloer vinden ze en verdwijnen razendsnel in de mond. Omdat je geen ogen in je achterhoofd hebt en niet 24/7 je kind in de gaten kunt houden is het verstandig om zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen. Vergeet deze dingen daarom niet als je jouw huis babyproof maakt.

Niet vergeten bij het babyproof maken

Bij het lezen denk je ongetwijfeld, oh ja!

De prullenbak

De prullenbak is een soort magische plek voor kids. Er verdwijnt van alles in wat er reuze interessant uit ziet. Gevolg: je kind gaat eens even kijken wat er nog valt te scoren. En je kind dat bananenschillen (of erger) uit de prullenbak eet is niet ideaal. Zorg er daarom voor dat je een prullenbak hebt die kinderen niet gemakkelijk open krijgen. Bijvoorbeeld met een voetpedaal. Of zet de prullenbak ergens waar ze niet bij kunnen.

Anti-slip mat

De anti-slip mat is je nieuwe beste vriend. Kinderen schuiven, glijden en vallen namelijk nogal snel. Leg daarom een anti-slip mat in de douche en het bad. Dat voorkomt veel ongelukken. Maar leg ook een antislip mat onder die leuke kleedjes in de woon- en slaapkamer. En, niet te vergeten een anti-slip mat onder het aankleedkussen. Dit voorkomt dat je kind met kussen en al van de commode af schuift.

Televisie

Is jouw kleintje gek op de televisie? Hij is niet de enige. En zo’n groot scherm is maar wat aantrekkelijk om aan te raken en voor je het weet trekt hij het scherm omver met alle gevolgen van dien. Zorg er daarom voor dat de televisie goed vast staat, het liefst aan de muur.

(Giftige) planten

Veel groen in huis staat natuurlijk hartstikke leuk, maar planten zijn ook een soort magneten voor kleine kinderen. Ze eten graag een hapje aarde en misschien lusten ze er ook nog wel een lekker blaadje bij. Pas dus goed op dat je planten buiten bereik staan, maar ook dat je geen giftige planten in huis hebt. Dat geldt trouwens ook voor je tuin. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Lage meubels

Een lage salontafel, een krukje of een stoeltje van een ouder broertje of zusje. Het zijn de perfecte klimtoestellen voor een avontuurlijke dreumes. Vaak lukt het ze om er (deels) op te klimmen, maar kunnen ze er niet meer vanaf. Wat tot lelijke valpartijen kan leiden. Zorg daarom dat de lage meubels even een ander onderkomen krijgen.

Dreumes met liefde voor de trap? 4 tips voor veilig leren traplopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme