Hypnobirthing: alles over deze ontspannen manier van bevallen

Zwanger Malu Kirschbaum 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Het vrouwenlichaam is gemaakt om een kind te baren, maar het is de geest die we daarvan moeten overtuigen. Er heerst namelijk veel angst rondom het geboorteproces, terwijl dit juist iets heel moois hoort te zijn. Hypnobirthing kan je helpen om een positieve mindset te creëren en om je mentaal voor te bereiden op de bevalling.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Beheersing van de geest

Hypnobirthing klinkt misschien een beetje zweverig, maar eigenlijk is het niets minder dan een ontspannen voorbereiding op de geboorte van je kindje. Deze ontspanning kan helpen om de bevalling soepeler te laten verlopen.

Zwangerschap en geboorte zijn super intense gebeurtenissen met een grenzeloze kracht, waar de connectie met het lichaam en de beheersing van de geest een grote rol spelen. Wij (vrouwen) weten wat ons lichaam nodig heeft om te bevallen. We hoeven het ons alleen maar te herinneren.

Positieve en bekrachtigende ervaring

De geboorte van een kind is de viering van een nieuw leven. Dit zou zonder angst en met vertrouwen moeten verlopen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel en draagt het bij aan een positieve ervaring.

Als je weet wat je kunt verwachten, welke keuzes je hebt en hoe je met vertrouwen kunt samenwerken, dan kan de bevalling een enorme positieve en bekrachtigende ervaring zijn, waar je de rest van je leven profijt van hebt.

Pijn verlichtend effect

Tijdens de bevalling hebben stress en ontspanning beide een ander effect. Bij stress maakt je lichaam hormonen aan die een negatieve invloed hebben op de bevalling. Omgekeerd, door te ontspannen maakt je lichaam hormonen aan die een positieve invloed hebben.

Door de aanmaak van deze hormonen verloopt de bevalling vaak vlotter. Ook hebben ze een pijn verlichtend effect (nog sterker dan morfine!) en door de ontspanning blijf je dichter bij jezelf.

Hoe werkt het?

Bij hypnobirthing ligt de nadruk op het creëren van een positieve mindset. Je leert om eenvoudig en effectief te ontspannen, waardoor je de kans op een fijne geboorte-ervaring voor jezelf, je partner én je baby vergroot.

Tijdens een zwangerschapcursus hypnobirthing leer je deze mindset te ontwikkelen. Met visualisatie, ontspanningsoefeningen, bewustwording en informatie. Op een nuchtere manier, zodat je straks vol vertrouwen geboorte geeft. Je leert om zelf de regie in handen te nemen, je wensen uit te spreken, de voorbereiding serieus te nemen en in contact te komen met je lichaam en vrouwelijke intuïtie.

Een vorm van trance

Tijdens de cursus leer je door middel van zelfhypnose om je te ontspannen. Je moet hierbij niet denken aan hypnose zoals Rasti Rostelli dat ooit deed (“als ik met mijn vingers knip, dan verander je in een kip”). Het is meer een vorm van trance.

Door op de juiste manier om te gaan met ademhaling en concentratie, leer je controle te krijgen over de bevalling. Je kunt in een diepe staat van ontspanning terechtkomen, waardoor je minder pijn voelt en je je makkelijker kunt overgeven aan wat er allemaal op je af komt.

Uitschakeling van gedachten

Je kunt het vergelijken met een diepe staat van ontspanning zoals je bijvoorbeeld hebt als je naar een film kijkt en niet hoort of opmerkt wat er om je heen gebeurt. Of als je van werk naar huis rijdt op de ‘automatische piloot’.

Je bent op dat moment in een diepe staat van ontspanning of juist heel erg op één ding gericht. Zelfhypnose is dus eigenlijk het uitschakelen van je bewuste gedachten.

Kracht voor een nieuwe fase

Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis: het geboorteproces draait om jou, je baby én je partner. Door goede voorbereiding en intentie ervaar je de situatie positiever als je zelf beslissingen hebt mogen nemen, zelfs als de bevalling onverwachts niet verloopt zoals je had gehoopt.

Dit vertrouwen zorgt voor ontzettend veel kracht aan het begin van een nieuwe fase: het ouderschap. En dát kun je vast wel goed gebruiken.

Welke zwangerschapscursus past bij mij? Een handig overzicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme