Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Kinderen 26 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Terugval in zindelijkheid? Dat kan hierdoor komen

Als je kind al zindelijk was, maar nu toch weer ongelukjes heeft met het broekplassen, heeft je kind een terugval in de zindelijkheid. Waar komen die ongelukjes bij een al zindelijk kind vandaan, en wat kun je doen zodat je kind weer al zijn behoeften op de wc doet?

Zindelijk worden is vaak een lang proces geweest met vallen en opstaan, dus je wilt als ouder de moeite die je hebt gedaan niet verliezen.

Oorzaken van terugval in zindelijkheid

In verschillende opzichten kan een kind soms een terugval hebben in zijn ontwikkeling. Met slaapjes, voeding, gedrag maar ook in zijn zindelijkheid. Dat is echter in de meeste gevallen compleet normaal, en ook de oorzaak is best begrijpelijk. Het kan bijvoorbeeld met het volgende te maken hebben:

Stress

Kinderen voelen de stress die hun ouders ervaren, maar ze kunnen ook een periode van meer stress ervaren als er bijvoorbeeld een broertje of zusje bij is gekomen, als ze voor het eerst naar school gaan, zijn verhuisd of tijdens een scheiding.

Te weinig aandacht voor zindelijkheid

Was je kind pas net een beetje zindelijk aan het worden en hebben jullie nu net wat minder tijd om bovenop de toiletbezoekjes te zitten, dan kan een terugval voorkomen.

Andere routine

Verandert je kind van routine, door bijvoorbeeld een nieuw slaapschema of een ritme vinden in een nieuw huis, dan kan dat invloed hebben op de zindelijkheid

Thuissituatie

Een verhuizing, nieuwe baby in het gezin of een nieuwe partner van papa of mama kan ook van invloed zijn.

Naar school

Veel kinderen die voor het eerste naar school gaan hebben een terugval in de zindelijkheid. Al die nieuwe indrukken kunnen ervoor zorgen dat je kind simpelweg vergeet op tijd naar de wc te gaan. Misschien vind je kind het wel eng om naar de wc te gaan of hierom te vragen en houdt het plassen te lang op.

Manipulatie

Als je kind in de peuterpuberteit zit, kan hij de ‘ongelukjes’ ook opzettelijk gebruiken om zijn grenzen op te zoeken of om aandacht van jou te krijgen.

Medische oorzaak

In sommige gevallen kan een medische reden de oorzaak zijn, zoals een blaasontsteking of door suikerziekte.

Wat kun je doen?

Heeft je kind door stress, veranderingen of gebrek aan aandacht een terugval? Ben dan vooral erg lief voor je kind, word niet boos en pak de zindelijkheidstraining weer op hoe jullie dat voorheen deden. Zorg ervoor dat je kind in zijn behoeftes van aandacht is voorzien, en goed wordt begeleid door veranderingen die er wellicht plaatsvinden in zijn leven.

Gebeurt het regelmatig op school, schakel dan gerust de hulp van de leerkracht in. Die kan je kind regelmatig vragen of hij naar de wc moet, en eventueel met hem meegaan.

5 x de keiharde, shitty waarheid over zindelijkheidstraining

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme