7x originele tips om jouw kind in no time zindelijk te maken

Opvoeden Redactie 16 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Ja hoor het is zo ver! Je peuter is oud genoeg om te begrijpen hoe het werkt en echt zindelijk te worden. Maar leeftijd is niet genoeg.

Met deze tips is jouw kind in no time zindelijk.

Tips zindelijk maken

Je kind zindelijk maken gaat niet altijd vanzelf. Met deze creatieve tips uit de praktijk zorg je ervoor dat zindelijk worden geen big deal meer is. Voor je het weet gaat je kind met plezier op het potje!

1. Laat je kind wennen aan het potje

Plan wat activiteiten die je kind dicht bij het potje in de buurt kan doen. Bijvoorbeeld een puzzel maken of een stickerboek plakken. Door je kind een paar dagen rondom het potje te laten spelen, zonder dat hij er nog iets mee hoeft, laat hem ermee vertrouwd raken.

Leg je kind uit waar het potje voor is voordat je begint met zindelijkheidstraining. Je kunt bijvoorbeeld boekjes lezen over zindelijkheid en samen over plasjes en poepjes praten. Zo wordt het een normaal onderdeel van het leven en is het niet meer spannend of eng voor je kind.

2. Maak op het potje gaan leuk

Er zijn genoeg dingen die je kunt verzinnen om op het potje te gaan leuk en als een spelletje te maken. Kleur het spoelwater bijvoorbeeld rood of blauw met kleurstof en zodra je kind dan plast, is het een verrassing welke kleur het zal worden!

Heb je een zoontje? Doe scheerschuim in de wc en laat je kind hier op richten. Zo wordt plassen wel heel leuk!

Houd je kind van lezen of voorgelezen worden? Koop dan speciale ‘potjesboeken’ en deze mag hij dan alleen gebruiken als hij op het potje zit.

3. Geef muzikale ondersteuning

Een bezoekje naar het potje is een stuk leuker als je een speciaal plasliedje verzint. Dit kun je dan elke keer zingen als je kind op het potje zit. Zo wordt het gezellig om naar het potje te gaan.

Er zijn speciale potjes die muziek maken als je erop zit. Dit vinden de meeste kinderen geweldig! Door je kind te entertainen is het helemaal niet erg meer om op het potje te plassen.

4. Werk met beloningen

Kinderen zijn gevoelig voor complimenten en beloningen. Vertel je kind daarom dat je trots bent als hij op het potje is geweest. Je kunt ook een beloning geven, zoals een snoepje of stickers.

Koop voor je kind mooi ondergoed van zijn of haar favoriete figuurtje, bijvoorbeeld Paw Patrol. Leg dan uit dat hij deze aan mag, zonder luier, maar dat hij dan wel moet zorgen dat de hondjes niet nat worden en dus op tijd op het potje moet gaan.

5. Zorg voor zo min mogelijk stress

Probeer rustig te blijven als er een ongelukje is gebeurd. Door boos of geïrriteerd te worden, verhoog je alleen maar de spanning rondom het zindelijk worden. Stel je kind gerust en vertel hem dat het niets uitmaakt.

Richt je op wat je kind al bereikt heeft en niet op de ongelukjes. Geef je kind ook veel complimenten als het hem lukt om droog te blijven.

6. Stop met luiers gebruiken

Soms is er voor zindelijkheid niets meer nodig dan gewoon aan je kind uitleggen dat het nu tijd is om op de grote mensen wc te gaan. Zeg bijvoorbeeld dat het pak luiers dat je nu hebt, het laatste pak is en dat het daarna tijd is om op het potje te gaan. Herhaal dit als het pak bijna leeg is en kijk wat er gebeurd. Een gewaagde zet, maar vaak is er niet meer nodig dan uitleg en een gepland moment om te stoppen.

Pak je kind zijn knuffelbeer en zet die op het potje. Leg dan spelenderwijs uit dat de beer geen luiers meer nodig heeft omdat hij net als mama en papa op het potje gaat. Laat dit even inwerken en grote kans dat je kind ook wil stoppen met luiers dragen, net als zijn beer.

7. Geef je kind de controle

Soms is juist de controle loslaten, precies wat je kind nodig heeft. Laat je kind zelf beslissen of hij wel of niet moet plassen. Gebruik bijvoorbeeld een timer die je elke 45 minuten zet. Dan kan hij zelf aangeven of hij dan al moet of dat de timer nog een half uur langer mag. Uiteindelijk zal hij je ook zelf vertellen als hij op het potje moet.

Door je kind zelfstandig op het potje te laten gaan, heeft hij het idee dat hij het echt bereikt en voelt hij minder druk. Laat je kind bijvoorbeeld zelf op het potje gaan, het dan in de grote wc wegspoelen en het potje in de wasbak zetten voor jou om schoon te maken. Zo doet hij het helemaal zelf.

Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme