Leren fietsen zonder zijwieltjes: onmisbare tips voor alle ouders

Kinderen Gina Koninkx 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De meeste kinderen leren fietsen (zonder zijwieltjes) rond hun vijfde. In de jaren ervoor worden ze hierop voorbereid, van hun eerste loopfietsje tot hun huidige fiets mét zijwieltjes. Als ouder heb je je handen letterlijk vol aan een kind dat voor het eerst de fiets opstapt zonder zijwieltjes. Dat gaat gelukkig stukken makkelijker na het lezen van deze onmisbare tips.

Och wat zie je er tegenop je kleintje onderuit te zien gaan, maar dat zal onvermijdelijk een keer gebeuren. It’s all part of the process want na dagen oefenen, oefenen, oefenen racen ze voor je het weet door de straat.

Je kind leren fietsen

Deze handvatten zijn onmisbaar voor ouders die hun kids leren fietsen.

1. De omgeving is van groot belang

Wanneer jij en je kind er klaar voor zijn voor het eerst de fiets op te stappen zonder zijwielen, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Een van die factoren is de omgeving waarin het kind leert fietsen. Het is natuurlijk belangrijk dat het daar niet te druk is, zowel voor de veiligheid van je kind als voor de focus. Je wilt natuurlijk niet dat je kind afgeleid raakt. Dat is pas van belang in een later proces, je kant zal immers ook moeten leren fietsen in het drukke verkeer. Kies voor de eerste oefenmomenten een veilige plek uit waar jullie alle ruimte hebben.

2. Een goede fiets is het halve werk

Het is daarnaast ook belangrijk dat je kind op een fiets leert fietsen die goed is. Dat wil zeggen: de fiets moet op de goede hoogte zijn afgesteld en hij moet goed functioneren. Laat je kind de fiets mee uitzoeken, dit zorgt ervoor dat je kind alleen maar enthousiaster wordt, zeker als hij/zij angstig is om te leren fietsen.

3. Geduld is een schone zaak

Dat gaat in dit geval 100 procent op. Verwacht niet van je kind dat het na een paar uur oefenen zonder jou wegfietst. Het is een proces en dat proces kost tijd. Je kind moet aan verschillende skills werken, waaronder op- en afstappen, het fietsen zelf, remmen maar bijvoorbeeld ook goed op de weg letten. Wees als ouder dan ook geduldig en neem de tijd alles goed onder de knie te krijgen.

4. Smokkelen met steunwieltjes

Veel kinderen fietsen eerst een poos met zijwieltjes. Een trucje wat veel ouders uithalen: de zijwieltjes ongemerkt steeds wat hoger afstellen. Zo leren ze steeds meer balanceren op hun fiets zonder dat ze het door hebben. Vet handig.

5. Vasthouden, maar ook loslaten

Het leren fietsen begint met het vasthouden van je kind tijdens het fietsen, ga er dus maar vanuit dat je flink wat sprintjes naar de finish moet trekken. Als je merkt dat je kind zijn/haar balans al beter weet te vinden, kun je je kind steeds vaker even loslaten. N

En nog even.. voordat je begint: doe je kind altijd een helm op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme