Kirsten kreeg een vaginale schimmelinfectie door haar anticonceptie: ‘Ik was in staat om die spiraal er zelf uit te trekken’

Persoonlijk Laurien Bleeker 16 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Het leed dat anticonceptie heet? Natuurlijk is het fijn dat het bestaat, maar wij vrouwen zijn er meestal de dupe van. Zo ook Kirsten, die een vaginale schimmelinfectie kreeg door haar spiraal: “Ik werd zo gek van de jeuk, dat ik alles open krabde daar beneden.”

Kirsten (36): “Jarenlang was ik aan de pil en dat was een anticonceptie die prima voor mij werkte. Tenminste, dat dacht ik. Ik denk dat ik zo’n twaalf jaar de pil slikte toen ik besloot te stoppen. Mijn man en ik wilden graag een kind. Dus ik stopte en na zo’n drie maanden kwam mijn normale menstruatie weer terug. Ik ontdekte dat ik een stuk beter in mijn vel zat. Ik was wat afgevallen en voelde me goed, had minder last van mood swings en voelde me emotioneel veel stabieler.

Na een paar maanden raakte ik zwanger van ons eerste kind en die zwangerschap verliep heel goed. Ik had weinig kwaaltjes en had zin in de bevalling en om mijn baby te zien. Na een prachtige, kalme thuisbevalling genoten we van die eerste weken met zo’n mini in huis. Na zes weken had ik een eindgesprek met de verloskundige en dat ging ook over anticonceptie. Ik besloot even helemaal niks te doen, behalve condooms te gebruiken tijdens het vrijen. Dat was zó fijn voor mijn lichaam en mijn hele ‘zijn’. Wel vonden we die condooms irritant om steeds erbij te moeten pakken, maar dat was maar even zo.

De jeuk van die vaginale schimmelinfectie maakte me gek

Er kwam een tweede kind en daarna was het wel even goed, vonden we. Ik besloot toch eens een spiraal te proberen, het mirena spiraal met een klein beetje hormonen. In het begin beviel dat prima, tot ik na een tijdje elke maand een vaginale schimmelinfectie had. Op een gegeven moment werd ik zo gek van de jeuk, dat ik in staat was om die spiraal er zelf uit te trekken. Ik heb mezelf elke keer helemaal open gekrabd en dat hielp natuurlijk helemaal niet. De jeuk verdween na twee weken wel weer, maar dan deed het nog een week zo’n pijn daar beneden. Dus ik was een week in de maand ongesteld, dan had ik twee weken vreselijke jeuk door die schimmelinfectie en dan nog een week pijn door het krabben. Daarna begon het riedeltje weer opnieuw.

Op een gegeven moment werd ik daar zo ongelukkig van, dat ik ‘m er weer uit heb laten halen. Het kwam ons seksleven ook niet ten goede natuurlijk. Vervolgens heb ik nog een koperspiraal geprobeerd, want daar zitten geen hormonen in. Ik hoopte dat de schimmelinfecties dan ook uit zouden blijven, maar niets bleek minder waar. Na ongeveer twee maanden kreeg ik alweer een vaginale schimmelinfectie. Daarna weer elke maand. Ze waren wel minder heftig dan bij de mirena spiraal, maar alsnog was het vervelend. De jeuk die ik had, daar was ik de hele dag mee bezig. Het beperkte me echt in mijn functioneren.

Natuurlijk zijn er medicijnen tegen vaginale schimmel, want het is een infectie, maar om nou elke maand medicijnen te gebruiken, dat zag ik niet zitten. Dus ook de koperspiraal ging er weer uit en nu zijn we opnieuw in de weer met condooms… Ook irritant, maar niet zo erg als die vele schimmelinfecties. Ik heb trouwens geen schimmelinfecties meer gehad na het verwijderen van de spiraaltjes.

Misschien wordt het tijd dat de man de anticonceptie-taak op zich neemt, maar dat vinden we beide best een ingreep. We sluiten niet uit dat we nog een kindje willen, dus voorlopig doen we het maar op deze manier. Letterlijk en figuurlijk dus.”

Jeuk en pijn? 5x natuurlijke middeltjes bij een vaginale schimmelinfectie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme