Had ik maar nooit… ‘Aan iedereen verteld dat de bevalling begonnen was’

Bevallen Laura Saija 9 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Elise (30). Elise heeft spijt dat ze aan iedereen vertelde dat de bevalling begonnen was.

Bevalling begonnen

“Het was ongeveer 3.00 uur in de nacht toen ik dacht dat de weeën begonnen waren. Steef lag nog te slapen en ik wilde hem niet meteen wakker maken, omdat ik niet zeker wist of het was begonnen en hij de volgende dag moest werken.

Ik weet dat er altijd wel één van mijn vriendinnen ’s nachts wakker is voor de borstvoeding dus ik stuurde een berichtje in de groepsapp. ‘Ik voel een soort heftige menstruatiekrampen en ze komen bijna regelmatig om de tien minuten’, stuurde ik.

Kan nog even duren

Meteen reageerden twee van de drie vriendinnen. ‘Het is begonnen!’, zeiden ze. Ik werd meteen helemaal opgewekt, want eindelijk was mijn bevalling begonnen. Hier keek ik al veertig weken en drie dagen naar uit.

Ik maakte Steef wakker en vertelde dat het zover was. Ik ging nog even rustig douchen en we belden daarna de verloskundige. ‘Het kan nog wel even duren’, zei ze en ze kwam niet meteen. Inmiddels was de ochtend aangebroken en ik was zo enthousiast dat ik ook in mijn familie-app gooide dat de weeën begonnen waren. ‘Hou ons op de hoogte!’, zeiden ze natuurlijk allemaal.

1 centimeter

De verloskundige kwam langs en helaas, ik had nog maar 1 centimeter ontsluiting. Dit zou inderdaad nog wel even kunnen duren. Inmiddels kreeg ik van alle kanten berichten, met de vraag hoe het met me ging. Ook Steef had inmiddels zijn familie, vriendengroep en collega’s ingelicht dat we aan het bevallen waren.

Helaas gebeurde en niks, na twee uur zat ik nog steeds op 1 centimeter ontsluiting. De verloskundige was nogmaals langsgekomen en er zat geen vordering in. Ondertussen werd ik van alle kanten lastig gevallen met appjes en telefoontjes.

Meeleven

Iedereen wilde weten hoe ik ervoor stond, maar er gebeurde helemaal niks. Het voelde als een enorme last op mijn schouders dat iedereen zo aan het ‘meeleven’ was. Ik werd zo zenuwachtig van alle verwachtingen, dat de bevalling uiteindelijk helemaal stil viel.

Uiteindelijk hebben we iedereen op de hoogte gesteld dat het vals alarm was en dat we gewoon thuis bleven wachten op de baby. Die avond begonnen de weeën alsnog en toen hadden we het tegen niemand gezegd.

Bubbel

We bleven heerlijk in onze eigen bubbel en dat beviel prima. Onze dochter werd die nacht in alle rust thuis geboren. De volgende ochtend hebben we familie en vrienden gebeld met het grote nieuws. Ik weet nu dat ik bij een volgende bevalling helemaal niemand op de hoogte ga houden en lekker in mijn eigen bubbel blijf.”

Deze dingen kun je als partner wél doen om een vrouw te steunen tijdens de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme