Zo houd je ook in de herfst je immuunsysteem sterk

Algemeen Bedrock 18 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je het al om je heen gemerkt: flu season is begonnen en steeds meer mensen krijgen last van (buik)griep, een snotneus of voelen zich gewoonweg niet lekker. Wil jij dit jaar proberen om de dans te ontspringen? Met deze natuurlijke manieren houd je ook in de herfst je immuunsysteem sterk.

We houden enorm van het pumpkin spiced latte seizoen. We houden van de herfstkleuren, van de mooie zonsondergangen, van de veranderende bladeren en van warme chocolademelk onder een kleedje. Maar waar we vanzelfsprekend genoeg niet van houden, is van ziek worden. Daarom is het key om ons immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden.

Zo houd je in de herfst je immuunsysteem sterk

Voordat je begint met het ‘boosten’ van je immuunsyteem, raden we je aan om dit artikel nog eens door te lezen: 5 mythes die je wilt vergeten over het boosten van je immuunsysteem.Er bestaan namelijk een hoop mythes op het gebied van je immuunsysteem. Tijd om die de wereld uit te helpen!

Om jouw lichaam een handje te helpen, kan je de volgende vier punten eens goed doorlezen. Kan jij nog dingen verbeteren om jouw immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken?

1. Gevarieerd eten

Om het natuurlijke afweersysteem van je lichaam sterk te houden, je immuunsysteem dus, is het belangrijk om gevarieerd te eten. Als je gevarieerd eet, krijg je namelijk veel verschillende vitamines en mineralen binnen. Deze micronutriënten zorgen ervoor dat jouw lichaam goed functioneert. Eat the rainbow, luidt het spreekwoord ook wel.

Loop je vast op dit gebied? We helpen je een handje: zorg ervoor dat jouw maaltijden bestaan uit onbewerkt voedsel (ook wel echte voeding genoemd). Eet verschillende groentes, fruit, noten en zaden, en vul dit aan met voeding als (zoete)aardappel, tarwe, havermout en rijst.

2. Ga naar buiten

Laat de regen en kou je niet tegenhouden om elke dag naar buiten te gaan. De herfst is een seizoen van binnen zitten, en dat is eigenlijk hartstikke zonde. We zouden júíst in de herfst moeten genieten van lange wandelingen in het bos of op het strand, want buiten zijn is zo fijn (en gezond!).

Een wandeling is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar zorgt ook voor een verhoging van jouw vitamine D-levels, een vitamine dat een grote rol speelt bij een goede werking van je immuunsysteem.

Daarnaast is de natuur een fijne manier om minder stress te ervaren. En wist je dat stress en een laag immuunsysteem hand in hand gaan? In 2012 schreef nu.nl bijvoorbeeld al over het verband tussen stress en een laag immuunsysteem.

Trek dus vooral die warme winterjas en laarzen aan, en ga de natuur in. Je immuunsysteem zal je dankbaar zijn.

3. Slaap voldoende (echt!)

Het is ontzettend verleidelijk om nog één aflevering van die Netflix-serie te kijken, dat snappen we echt. Toch willen we je op het hart drukken hoe belangrijk je slaap voor je is.

Slaap is jammer genoeg nog steeds een beetje underrated, want we denken vaak dat we met een nacht van 6 uur slaap nog prima kunnen functioneren. Uit meerdere onderzoeken blijkt toch echt dat op de lange termijn dit niet genoeg is. Je immuunsysteem heeft meer uren slaap nodig om goed te kunnen functioneren.

Dit is bijvoorbeeld ook onderzocht door onderzoekers van de Washington School of Medicine. Zij onderzochten twee weken lang identieke tweelingen, waarbij de een elke nacht 7 uur sliep, en de ander slechts 6 uur. Na deze twee weken bleek het immuunsysteem van de deelnemers die maar zus uurtjes mochten slapen ontregeld.

Meer weten over het onderwerp slaap? Bedrock nam vorig jaar een interessante podcast-aflevering op met slaapexpert Hans Hamburger. Je kunt deze aflevering hier terugluisteren: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger.

4. Supplementen

Kom je er niet uit met gezonde voeding, voldoende slapen en een dagelijkse wandeling buiten? Dan kan je altijd nog kijken naar suppletie. Volgens Holland&Barrett helpen de volgende vitamines bij het houden van een sterk immuunsysteem:

Vitamine A
Vitamine C
Vitamine D
– Zink
– IJzer

We willen wel nog even benadrukken dat supplementen een toevoeging aan een gezonde levensstijl zijn, en geen vervanging van. Als je de hele dag junk food eet en niet van de bank af komt, gaan de supplementen je niet helpen om je immuunsysteem in topvorm te krijgen.

Dit artikel is geschreven door onze collega van Bedrock.nl

Here you go: de 10 beste supplementen voor vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme